Tienduizenden herdenken val van Srebrenica
Foto: AP
Tienduizenden mensen zijn zondag afgezakt naar de moslimenclave Srebrenica in Bosnië-Herzegovina om er bij de begraafplaats rond het herdenkingsmonument in Potocari de val van de enclave in juli 1995 en de moord op ongeveer achtduizend moslims te herdenken.

Zaterdag waren al 10.000 mensen aangekomen in Srebrenica.


Srebrenica werd destijds beschermd door het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat. De Nederlanders konden de val van de enclave, waar duizenden moslims hun toevlucht hadden gezocht, echter niet voorkomen. Het bataljon was te licht bewapend en kreeg niet de luchtsteun waarom het had verzocht.


In de dagen na de val van de enclave werden naar schatting tussen zevenduizend en achtduizend moslimmannen en -jongens weggevoerd en vermoord door het Bosnisch-Servische leger onder leiding van - de nog steeds voortvluchtige - generaal Mladic. Het wordt beschouwd als de ergste daad van genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.


De Nederlandse minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, zal de herdenking dit jaar bijwonen, zo melden de Nederlandse media. Met de aanwezigheid van de minister wil Nederland opnieuw 'de politieke medeverantwoordelijkheid voor het onvermogen van de internationale gemeenschap in 1995 de moslimbevolking te beschermen, tot uitdrukking brengen', zo luidt het in een verklaring van het Nederlandse ministerie van Defensie

.
Nu België EU-voorzitter is, zal ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) de plechtigheid ook bijwonen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in