De Europese waarschuwingsdrempel is zaterdag op twaalf meetplaatsen in België overschreden. Op een meetplaats, in Schoten, werd ook de Europese alarmdrempel overschreden.

Zondag worden lagere ozonconcentraties verwacht, maar blijft er kans op lokale overschrijdingen in het oosten van het land, zegt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).

De waarschuwingsdrempel, van 180 microgram per kubieke meter, werd overschreden in 9 van de 19 meetstations in Vlaanderen, en in 3 stations in Wallonië. In Brussel waren er geen overschrijdingen. De 180 µg/m3 is de Europese drempelwaarde waarbij de bevolking moet geïnformeerd worden.

De alarmdrempel van 240 µg/m3 werd overschreden op 1 plaats, in Schoten. De hoogste concentraties werden gemeten in het noorden van het land en in de provincies Antwerpen, Limburg en het oosten van Vlaams-Brabant.

Afname luchtverontreiniging door onweer

Door de onweerszone die zaterdagavond over het land trok, nam de luchtverontreiniging af die de voorbije dagen in de atmosfeer werd opgestapeld, zegt Ircel. Toch worden nog hoge ozonconcentraties verwacht, vooral in de oostelijke landshelft. De Europese alarmdrempel zou wel niet meer bereikt worden.

Vanaf maandag wordt verwacht dat ook de Europese waarschuwingsdrempel niet meer wordt overschreden. Doordat het snel onweerachtig wordt, zal minder ozon gevormd worden. In het oosten van het land zal de onweerszone wel later arriveren, zodat de concentraties er het hoogst oplopen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in