Zware onweders en hevige regenbuien die zaterdagavond over Vlaanderen en Nederland trokken, hebben voor flink wat schade en overlast gezorgd. In Ranst werden vijftig kinderen geëvacueerd en het treinverkeer van onze noorderburen raakte volledig in de knoop.

Brusselse regio zwaar getroffen

De Brusselse brandweer kreeg na hevige regenval die gepaard ging met windstoten een honderdtal oproepen over wateroverlast en ontwortelde bomen die op daken gevallen waren. Volgens een woordvoerder van de Brusselse brandweer werd vooral Ukkel zwaar getroffen.

De Brusselse brandweer moest ook optreden voor ondergelopen kelders in de faciliteitengemeenten Linkebeek, Drogenbos en Sint-Genesius-Rode. Ook in Beersel moest het brandweerkorps tussenbeide komen.


Het ging telkens om hevige regenval waarbij de riolering het water niet kon slikken. Uit een rondvraag bij andere brandweerkorpsen in Halle-Vilvoorde bleek dat het korps van Vilvoorde 25 oproepen binnenkreeg vanuit Vilvoorde, Grimbergen en Zemst. Het korps van Halle ontving een vijftal meldingen.

Uitslaande dakbrand door bliksem

Tijdens het onweer dat zaterdagavond over Limburg trok is de bliksem ingeslagen op het cultureel centrum van Kleine-Brogel in Peer. Bij aankomst van de hulpdiensten ging het om een uitslaande dakbrand.

De brandweerkorpsen van Bree en Lommel bestreden het vuur. Voor de brandweer van Bree was dit de enige oproep door het onweer. In Genk sloeg de bliksem rond middernacht in op een woning aan de Congostraat. Ook daar brak er een brand uit. 

Brandweer evacueert jeugdkamp in Ranst

De brandweer van Lier heeft zaterdagavond vijftig kinderen van een jeugdkamp in Ranst geëvacueerd. De kinderen uit het Antwerpse waren er op kamp in de Hallebaan in Oelegem, deelgemeente van Ranst. Tijdens een hevig onweer waren de tenten op het kamp vol water gelopen.

De brandweer van Lier evacueerde de kinderen naar het Fedasil-asielcentrum in Ranst. Niemand raakte gewond. Enkele kinderen waren wel zwaar onder de indruk.

Tent 11 juliviering waait omver

Aan Molenheide in Pulderbos (Zandhoven) is een grote tent omvergewaaid die stond opgesteld voor de 11 juliviering van zondag. Oorzaak was een hevig onweer dat gepaard ging met enkele zware rukwinden. Dat bevestigt de brandweer van Zandhoven.

De organisatoren begonnen zondagochtend met de heropbouw van de tent om de 11 juliviering toch te kunnen laten doorgaan.

Ook Nederland lijdt onder noodweer

Zware regen- en onweersbuien hebben voor veel overlast gezorgd in Midden-Nederland. Er werd een weeralarm afgegeven voor de provincies Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Overijssel, Gelderland en Utrecht.

De fikse buien trokken rond 19.00 uur vanuit het zuiden Nederland binnen. Het treinverkeer van en naar Utrecht en Amersfoort raakte ernstig ontregeld, doordat er takken op het spoor lagen of omdat de stroom was uitgevallen door blikseminslag.

De A12, bij Gouda in de richting van Utrecht, werd enige tijd afgesloten doordat er omgewaaide bomen op het wegdek lagen. Een persoon raakte gewond.


In en rondom Tilburg waaiden bomen om en raakten daken beschadigd door het noodweer. Het gebied werd zelfs getroffen door een windhoos, zo meldde de politie. In de omgeving van Veghel en Schijndel lagen tientallen omgewaaide bomen op wegen en auto's. Zover bekend deden zich er geen persoonlijke ongevallen voor.


De Nederlandse weersdienst besloot zaterdagavond een waarschuwing af te geven voor extreem weer omdat de buien, die toen boven België hingen, zich sterk ontwikkelden. Later op de avond schaalde de weersdienst zelfs op naar een weeralarm.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in