BP: 'We boeken vooruitgang'
Foto: reutersol
Oliemaatschappij BP zegt vooruitgang te boeken met een nieuw systeem om de olie op te vangen die nog altijd uit het lek in de Golf van Mexico stroomt. Dat maakte het bedrijf zondag bekend.

Onderwaterrobots hebben de kap van het lek gehaald die daar in juni op was geplaatst om de olie op te vangen. De olie werd vervolgens naar het wateroppervlak gestuurd om daar afgefakkeld te worden.

BP wil maandag een nieuwe, strakkere kap om de olie hebben geplaatst en zegt dat alles volgens plan verloopt. Er is echter geen garantie op succes bij een dergelijke operatie op anderhalve kilometer diepte. "Het is niet van ’je zet er een nieuwe kap op en klaar’. Het is niet hetzelfde als de dop op een tube tandpasta draaien", aldus kapitein James McPherson, woordvoerder van de kustwacht.

Als de kap werkt zoals zou moeten, dan is dat het belangrijkste nieuws sinds 20 april. Bij de ontploffing op boorplatform Deepwater Horizon kwamen elf mensen om het leven. Sindsdien is tussen 333 en 659 miljoen liter ruwe olie de Golf ingestroomd.

Het werk van BP wordt nauwlettend in de gaten gehouden door het Witte Huis, waar president Barack Obama verschillende keren per dag bericht krijgt over de voortgang. Dat zei David Axelrod, een van de belangrijkste adviseurs van Obama, zondag in het televisieprogramma ’This week’.

Wat nog roet in het eten zou kunnen gooien is het orkaanseizoen dat in aantocht is, maar op dit moment worden er geen stormen voorspeld. Als er echter wel een richting de Golf komt, dan zullen de schepen die de olie opvangen de Golf moeten verlaten en zal er weer dagen ruwe olie het water in stromen.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in