EU neemt monopolie Electrabel onder vuur
mr Foto: © Mark Renders
De Europese Commissie neemt Electrabel stevig in de tang. Ze onderzoekt of het nucleair akkoord dat de Belgische overheid vorig jaar sloot met GDF Suez de dominante positie van zijn dochter Electrabel op de Belgische markt nog verstevigt. Dat meldt De Tijd zaterdag.

De Commissie geeft daarmee gevolg aan de klachten die de groenestroomproducenten Electrawinds en Eneco in april indienden. De scherpe taal van de brief en de stevige argumenten die de twee concurrenten de Europese Commissie aanreikten, laten weinig aan de verbeelding over, aldus De Tijd. Het nucleair protocol, dat nog door toenmalig premier Herman Van Rompuy werd ondertekend, kan niet door de Europese beugel.

Dominante positie bijna onaanvechtbaar

De Europese Commissie gaat na of het akkoord van oktober 2009 geen elementen bevat van door Europa verboden overheidssteun en of Electrabel zijn machtspositie misbruikt. De deal levert het bedrijf immers een netto-opbrengst van om en bij de 2 miljard euro op, berekende energieregulator CREG. Volgens de klagers zal dat nucleair protocol de dominante positie van Electrabel op de Belgische markt bijna onaanvechtbaar maken.

Behalve naar machtsmisbruik verwijst de Commissie in haar schrijven ook naar de klachten over de "flagrante overtreding van de regels van de interne markt". Met zijn investering in groene energie van 500 miljoen euro zou Electrabel het gros van de capaciteit voor hernieuwbare energie in ons land opsouperen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig