U bent het beu om steeds dezelfde boeken mee te sleuren op vakantie? Onze recensenten tippen tien boeken die dit jaar verschenen of heruitgegeven zijn, en het lezen meer dan waard zijn.
 • Waar de tijgers thuis zijn van Jean-Marie Blas de Roblès is een exotische avonturenroman, een historische roman en een filosofische fabel in één. Het levensverhaal van de hoofdpersoon wordt kundig gemixt met de biografie van de 17de-eeuwse jezuïet Athanasius Kircher. Er wordt druk heen en weer gependeld tussen het Europa van toen en het hedendaagse Brazilië. Het resultaat: een ondoordringbaar oerwoud aan verhalen, dat uitdijt als het heelal na de oerknal.
   
 • Joost Vandecasteele bewijst met Opnieuw en opnieuw en opnieuw dat hij net alléén een stand-upcomedian is. Hij verplaatst een Grieks mythologisch verhaal naar het heden. Het resultaat is hoogstaand entertainment met personages die beklijven, voor wie wel een toekomstvisioen lust.
 • De striproman Waarom Pierre dood moest van Alfred & Olivier Ka is dit voorjaar eindelijk in het Nederlands verschenen. Misbruik door pedofiele priesters is een kwestie van misbruik van gezag. Zelfs als er verder amper 'iets' gebeurt, kan het slachtoffer er een trauma aan overhouden, zoals Olivier Ka overkwam. In een subliem album schrijft hij dit verleden van zich af: eerlijk en helemaal niet uit op revanche.
   
 • De liefhebbers van De eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano zullen wellicht veel plezier beleven aan Wie houdt dan stand? van Andrea Bajani. Ook hier vormen de eenvoudige taal en de gedempte toon het geheim van een verstilde evocatie van eenzaamheid.
   
 • De graaf van Montecristo van Alexandre Dumas is goed voor 1200 pagina's onverdund leesplezier, vol spanning en romantiek, gedrenkt in de 19de eeuw, met intelligente plots, oneliners, sublieme dialogen en een cliffhanger om de tien bladzijden. Van de klassieker uit 1844 is een nieuwe vertaling beschikbaar.
   
 • Eleanor Catton is een 25-jarige Nieuw-Zeelandse die debuteert met De repetitie, een broeierig en sexy verhaal over een verboden liaison tussen een muziekleraar en een leerlinge. Catton brengt geen documentair realisme, wel bedwelmende en bevreemdende monologen.
   
 • Alice van Judith Hermann bundelt vijf verhalen die het sterven van een dierbare tot onderwerp hebben. In karige maar suggestieve taal wordt de existentiële leegte blootgelegd die elk sterfgeval achterlaat. Een ondergewaardeerd meesterwerk.
   
 • De kinder- en jeugdliteratuur is het afgelopen halfjaar in uitstekende doen. Het beste bewijs is De hemel van Heivisj, een prachtige roman over een arm Limburgs gezin in oorlogstijd. Benny Lindelauf werkte 6 jaar aan het vervolg op zijn met de Gouden Uil bekroonde Negen open armen.
   
 • De beste thriller van het voorjaar is Een volmaakte vendetta van R.J. Ellory. Deze Engelse schrijver verpakt de geschiedenis van de Amerikaanse maffia in een verbluffende getuigenis van een van de griezeligste maar ook complexe romanpersonages die ooit bedacht zijn.
   
 • 1Q84. 850 pagina's Murakami over liefde en verlossing in een parallelle wereld, met in de titel een verwijzing naar 1984 van Orwell; opgebouwd zonder de lichte zweem van willekeur en onvoldragenheid die soms rond Murakami's dikkere romans hangt: hoeveel beter kan het nog worden?

U hebt zelf nog een suggestie voor de andere lezers? Deel ze hieronder op ons forum.