Informaticastudent Yeri Tiete heeft zijn omstreden website iRail weer online geplaatst. Dankzij deze routeplanner kunnen treinreizigers met hun iPhone de dienstregeling van de NMBS raadplegen. Een doorn in het oog van de spoorwegmaatschappij, die de student ervan beschuldigt dat hij de auteursrechten schendt.

Drie weken geleden verplichtte de NMBS de student om zijn website offline te halen. Nu is de omstreden iRail-applicatie dus weer beschikbaar, mede dankzij Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Die had eerder benadrukt dat het verbod een foute beslissing was van de spoorwegmaatschappij.

De advocaat van initiatiefnemer Yeri Tiete (22) uit Grimbergen benadrukt dat het auteursrecht niet van toepassing is op pure gegevens of informatie. Het gaat immers niet om een originele creatie. Hij maant de NMBS verder aan om te stoppen met de 'agressieve praktijken' tegen de student.

Verbod

Al op 6 november 2008 mailde Yeri Tiete de NMBS om te melden dat hij de site had opgericht. Hij vroeg de toestemming om de applicatie te gebruiken. De student kreeg echter nooit antwoord. 'Het is toch wel verdacht dat ze mij net nu verbieden om die informatie te gebruiken, twee of drie maanden nadat ze hun eigen applicatie hebben gelanceerd', zegt Yeri Tiete.

Maar bij de NMBS zijn ze formeel. 'Hij heeft die applicatie ontwikkeld op basis van een databank die niet zijn eigendom is', zegt woordvoerder Jochem Goovaerts. 'Dit is een kwestie van eigendomsrecht. Ook als hij er geen geld aan verdient, ja. Een principekwestie? Inderdaad.'