Peter Adriaenssens is dinsdagnamiddag bij de federale gerechtelijke politie in Brussel geconfronteerd geweest met kardinaal Godfried Danneels, die sinds vanmorgen werd verhoord over een mogelijke doofpotoperatie binnen de Kerk rond seksueel misbruik van kinderen. Ook is bekend geraakt dat het gerecht bij de huiszoekingen documenten uit het dossier-Dutroux heeft gevonden.

Kardinaal en gewezen aartsbisschop Godfried Danneels wordt vandaag door de federale gerechtelijke politie van Brussel ondervraagd over een mogelijke doofpotoperatie rond seksueel misbruik door geestelijken. Danneels werd vanmorgen even na 9.30 met een politieauto binnengereden in de gebouwen van de federale politie in Brussel. Hij werd er door de onderzoekers ondervraagd als getuige. 

Danneels deed vanmorgen geen pogingen om zich te verbergen. Hij vermeed wel elk contact met de talrijke aanwezige journalisten. Meer dan tien uur later, om 19.45 uur, is hij buiten gereden. Hij gaf geen commentaar. Voorlopig is niet duidelijk of de kardinaal al dan niet in verdenking is gesteld voor enig misdrijf. Het Brusselse parket was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Confrontatie

In de loop van de namiddag werd Danneels geconfronteerd met de Leuvense kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Rond 17.15 uur verliet hij de gebouwen van de federale gerechtelijke politie.

'Ik kan en wil niks zeggen over de inhoud van die confrontatie. Het gerecht moet nu zijn werk doen', verklaarde de Adriaenssens, die voorzitter was van de commissie die zich bezig hield met het seksueel misbruik in de kerk. Adriaenssens benadrukte dat hij ook als getuige verhoord werd.

Geschokt

Over kardinaal Danneels wilde Adriaenssens kwijt dat Danneels geschokt was. 'Het is zeer moeilijk voor hem om te bedenken dat heel wat mensen dachten dat hij op de hoogte was en dat hij niets gedaan heeft. Hij is verrast dat feiten met zo'n ernst aan hem gelinkt worden', aldus Adriaenssens.
      
'Iedereen moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen om de zaken te laten vooruitgaan. Dat is de reden waarom de commissie een stap opzijgezet heeft', zei hij nog.

Zelf wist Adriaenssens niet dat hij dinsdag verhoord zou worden. Rond 14.40 uur werd hij gebeld. 'Men heeft me 's namiddags gebeld en gevraagd om onmiddellijk naar het bureau van de federale gerechtelijk politie te komen.'

Honderden foto's uit Dutroux-onderzoek

De vertrouwelijke gerechtelijke stukken werden de voorbije dagen teruggevonden tussen de vele documenten die op 24 juni inbeslag werden genomen in het Mechelse aartsbisschoppelijk paleis. Het gaat om verslagen tussen magistraten die enkel bedoeld waren voor het gerecht.

Hetzelfde geldt voor honderden foto's uit het Dutroux-onderzoek en grote delen van het gerechtelijk dossier van de slachtoffertjes Julie en Mélissa. De speurders vonden in het aartsbisschoppelijk paleis tientallen foto's van de opgravingen van hun lichaampjes, tot de lijkschouwingen toe.

Enkele interne gerechtelijke documenten, die aangetroffen werden gaan over gesprekken van een agent met een gecodeerde informant  - een informant die geregistreerd staat bij de politie en de onderzoeksdaden die daarop volgden. Die informant beweerde dat Julie en Melissa ontvoerd en vermoord zouden zijn door de Luikse maffia, maar onderzoek wees volgens de speurders uit dat dat geen geloofwaardig spoor was. Het is de onderzoekers een raadsel wat die documenten in de kelders van de aartsbisschop deden. 

'Voorzichtig zijn'

Eric de Beukelaer, woordvoerder van de bisschoppen, is verwonderd over de berichten. 'We weten niks over die dossiers. We vragen ons af vanwaar die informatie komt', aldus de Beukelaer. Hij zegt dat tijdens de verhoren die volgden op de huiszoekingen niemand het heeft gehad over de documenten. 'Ik ben zelf verhoord en men heeft me helemaal niet ondervraagd over die documenten.' De woordvoerder roept op tot 'voorzichtigheid'.

Hans Geybels, de woordvoerder van kardinaal Godfried Danneels, heeft intussen bevestigd dat de kardinaal wel degelijk dinsdagochtend ondervraagd wordt door de federale gerechtelijke politie van Brussel.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig