Tien overlevingstips voor de hitte
Foto: ap
Het weekend wordt tropisch warm. Vrijdag werden er al recordtemperaturen van 36 graden en meer opgetekend. Tien zomerse tips om de hitte te trotseren.

1. Drink

Als het warm is, zweten we. Als we zweten, verliezen we vocht. Als we vocht verliezen, moeten we vocht innemen. Drinken dus. Bij voorkeur water, veel water. Wacht daarbij niet tot je dorst hebt: dan is het eigenlijk al te laat.

Vermijd alcohol en cafeïnehoudende dranken, die hebben net een dehydraterend effect.

2. Hou de hitte buiten

Als het buiten warmer is dan binnen, hou dan ramen en deuren dicht. Sluit de gordijnen aan ramen waar de zon is.

Zet de ramen pas 's avonds open, als het frisser is dan 25 graden. Zet dan meteen ook zoveel mogelijk ramen open, zodat het kan tochten.

3. Produceer geen extra warmte

Elektrische apparaten produceren extra warmte. Gebruik die dus zo weinig mogelijk.

Schakel je computer uit of in slaapstand als je even weggaat. Laat je wasmachine en vaatwas pas 's avonds draaien, als het al afgekoeld is. En sla de droogfunctie van je vaatwas over, zet gewoon de machine open en de hitte laat ook je vaat drogen. Ook je kleren kunnen gewoon aan de waslijn drogen - ze zullen nog lekker ruiken ook. Laat het licht niet onnodig branden en stel die ovenschotels uit.

4. Eet

Als het heet is, vermindert onze eetlust. Blijf eten, maar pas je maaltijden wel aan. Laat die vette hap liggen en kies voor slaatjes: die verteren makkelijker, en bovendien bevatten ze vaak nog extra vocht. Ook fruit bevat veel vocht, en dan vooral watermeloenen.

Ook pikant voedsel doet ons, paradoxaal genoeg, afkoelen. Van sterk gekruid voedsel ga je zweten, en van zweten koel je af.

5. Gebruik grootmoeders afkoeltips

Vul een sok of een katoenen zakje met rijst en plaats die enkele uren in de diepvriezer. Als je je huisgemaakt koelkompres voor het slapengaan in je bed legt, is het lekker fris.

Zet voor de ventilator een bakje met ijskoud water. De ventilator zal de dampdruppeltjes verspreiden en voor extra koelte zorgen.

6. Draag lichte kledij

Draag lichtgekleurde kledij. Wit weerkaatst de zon, donkere kleuren slaan de hitte op. Wie een zwart hoedje draagt, krijgt het dus veel warmer dan wie een wit petje opheeft.

Losse kledij in lichte stoffen geniet de voorkeur. Katoen en zweetabsorberende synthetische stoffen zijn ideaal. In losse kledij kan je lichaam makkelijker afkoelen dan in nauw aansluitende kleren.

7. Doe het rustig aan

Ga niet sporten tijdens een hittegolf. Maar ook minder intensieve beweging in de zon is te vermijden. Wandel zoveel mogelijk in de schaduw en stap wat langzamer.

Zeker op het warmste moment van de dag, tussen 12 en 16 uur, blijf je beter binnen of in de schaduw.

8. Houd een siësta

Niet voor niets is een siësta ingeburgerd in zuiderse landen. Je vermijdt het heetste deel van de dag en 's avond heb je meer energie om te genieten van de frissere uren.

9. Vermijd koudeschokken

Als het heet is, zoek je afkoeling. Maar pas op voor al te grote temperatuurverschillen. Drink geen ijskoud water. Als je een koude douche neemt, begin dan met lauw water en zet de kraan geleidelijk aan kouder. En als je airconditioning hebt, zet die dan niet al te koel.

10. En die hete auto

In stilstaande auto's kan de temperatuur snel oplopen. Parkeer zoveel mogelijk in de schaduw maar vooral: laat geen kinderen of dieren achter in een afgesloten wagen, zelfs als is het maar voor even.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig