De Europese beurzen hebben zich woensdag kunnen herpakken na de wanprestatie van dinsdag. Dat de Europese banken voor 131,9 miljard euro hebben geleend op drie maanden bij de Europese Centrale Bank (ECB), zorgt voor opluchting. Het ontleende bedrag was weliswaar nooit hoger, maar stukken lager dan verwacht.

De Europese beurzen konden zich ternauwernood herpakken na de wanprestatie van dinsdag. De Bel20 sloot nipt 0,2 procent hoger op 2.386,53 punten.

Cijfers van de Amerikaanse loonstrookjesverwerker ADP dreigden na de middag even roet in het eten te gooien. Het sociaal secretariaat zag de werkgelegendheid in de Amerikaanse private sector in juni minder veel minder sterk stijgen dan verwacht. Deze maand kwamen er 13.000 jobs bij, wat ruim onder de verwachte 60.000 was.

De Brusselse sterindex telde evenveel stijgers als dalers. Bovenaan stonden KBC, dat 2,3 procent herstelde van de klappen van dinsdag. De bankgroep klokte af op 31,83 euro. Ook Ageas was aan de winnende hand. De verzekeraar steeg 0,8 procent tot 1,85 euro.

Van het financiële trio ging enkel Dexia onderuit. De groep verloor 2,1 procent tot 2,89 euro. Vanaf donderdag zal de Frans-Belgische bankgroep geen gebruik meer maken van de staatswaarborgen op obligaties.

Op de brede markt was Option de hoogvlieger. De Leuvense specialist in draadloze communicatie veerde 7 procent op tot 0,61 euro. Europa start een onderzoek naar mogelijke dumpingpraktijken van Chinese concurrenten. Die zouden hier draadloze modems onder kostprijs verkopen. Option was niet opgewassen tegen de lage prijzen, zoals blijkt uit de immer dalende omzetcijfers.

Montea won, na de tik van gisteren, 3,2 procent tot 21,78 euro. De kapitaalverhoging van de vastgoedbevak is volledig afgerond. Voor Bank Degroof het ideale moment om het advies te verhogen tot accumulate. "Montea is goedkoop gewaardeerd", klinkt het. Het koersdoel is 24,5 euro.