Domenech en Escalettes gehoord in Franse parlement
Foto: *
De Franse ex-bondscoach Ramond Domenech en Jean-Pierre Escalettes, ontslagnemend voorzitter van de Franse voetbalbond (FFF), zijn woensdag in het Franse parlement gehoord door de commissie Culturele Zaken.

Onder massale persbelangstelling moesten beide heren uitleg komen geven over het fiasco van de Franse nationale ploeg op het WK in Zuid-Afrika, waar Les Bleus kansloos werden uitgeschakeld in de eerste ronde. Niet alleen de resultaten vielen tegen, maar ook de sfeer rond de ploeg was beneden alle peil.

De hoorzitting vond plaats achter gesloten deuren, en nadien verdwenen Domenech en Escalettes als dieven in de nacht. Later op de dag moet ook de minister van Sport, Roselyne Bachelot, voor dezelfde commissie moeten verschijnen.

Parlementslid Lionel Tardy probeerde de inhoud van de zitting via twitter openbaar te maken, maar hij werd al snel tot de orde geroepen door commissievoorzitter Michèle Tabarot. Wel zou Escalettes gezegd hebben dat hij 'geconfronteerd werd met een muur', en dat hij 'zoiets als een spelersstaking nog nooit meegemaakt had in 50 jaar'.

De parlementsleden toonden zich na afloop ontgoocheld over de antwoorden. 'Het was een wat triestige hoorzitting, die toch het slechte functioneren van het bestuur en het management blootlegde', stelde UMP-fractievoorzitter Jean-François Copé.

De Wereldvoetbalbond FIFA is niet gelukkig met de hoorzittingen. FIFA-voorzitter Joseph Blatter herhaalde dinsdag nog dat de wereldvoetbalbond geen enkele politieke tussenkomst in de zaken van de Franse voetbalbond zal tolereren.