Federer uitgeschakeld op Wimbledon
Foto: *
Roger Federer (ATP-2) zal Wimbledon dit jaar geen zevende keer winnen. De 28-jarigre Zwitser, titelverdediger en eerste reekshoofd op het heilige gras in Londen, moest woensdag in de kwartfinales in 2 uur en 35 minuten met 6-4, 3-6, 6-1 en 6-4 de duimen leggen voor de 24-jarige Tsjech Tomas Berdych (ATP-13).

Federer won het toernooi van 2003 tot 2007 en in 2009. In 2008 was hij runner-up. Het is de tweede keer op rij dat Federer er in de kwartfinales van een Grand Slam uit gaat. In Roland-Garros werd hij verslagen door de Zweed Robin Söderling. Voordien zat hij aan een recordreeks van 23 halve finales op rij in de Grand Slams.

Berdych staat in Wimbedon voor het eerst in de halve finales. Hij neemt het daarin op tegen de Serviër Novak Djokovic (ATP-3). Die schakelde de Taiwanees Lu Yen-hsun (ATP-82) met 6-3, 6-2 en 6-2 uit. Eerder deze maand bereikte Berdych ook de halve finales van Roland-Garros. Söderling hield hem daar in vijf sets uit de finale. Voor dit jaar was een kwartfinale in Wimbledon, in 2007, Berdychs beste resultaat in een grandslamtoernooi.

'Pijn in rug en benen'

'Ik had pijn in mijn benen en in mijn rug', verklaarde Roger Federer, na zijn uitschakeling. 'Het is geen blessure, maar wel onaangenaam. Het belemmerde me in mijn spel.'

'Het is frustrerend. Ik speel al twee of drie wedstrijden met pijn. Als je niet voluit kan gaan, krijg je zo'n prestatie als vandaag. Gezien de omstandigheden viel het nog mee, Maar ik kon niet goed verdedigen en vond ook aanvallend vaak de juiste slagen niet. Mijn tegenstander was ook bijzonder goed. Hij benutte zijn kansen. Ik kijk er naar uit om hier volgend jaar beter te doen. Nu ga ik eerst twee weken rust nemen en dan hervat ik in Noord-Amerika.'

Rafael Nadal laat zich niet verrassen

's Werelds nummer een Rafael Nadal kon zich wel plaatsen voor de halve finales. De 24-jarige Spanjaard, tornooiwinnaar in 2008, versloeg de Zweed Robin Söderling (ATP-6) met 3-6, 6-3, 7-6 (7/4) en 6-1. Zijn volgende tegenstander wordt de Schot Andy Murray (ATP-4).

Berdych wacht duel met Djokovic

De Serviër Novak Djokovic (ATP 3) versloeg in de kwartfinales de Taiwanees Lu Yen-Hsun (ATP 82) probleemloos in drie sets: 6-3, 6-2 en 6-2. In de halve finales neemt Djokovic het op tegen Federer-killer Tomas Berdych.

Murray voorbij Tsonga

De 23-jarige Schot Andy Murray (ATP-4) kon zich plaatsen door de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (ATP-10) in 2 uur en 49 minuten met 6-7 (5/7), 7-6 (7/5), 6-2 en 6-2 te verslaan.