Extreemrechtse groeperingen mogen donderdag in de Letse hoofdstad Riga een herdenkingsmars houden voor de invasie van de Duitse troepen in 1941. Het hof van beroep heeft het oorspronkelijke gerechtelijke verbod opgeheven.

Minister-president Valdis Dombrovskis en minister van Buitenlandse Zaken Aivars Ronis verklaarden dat ze door de uitspraak van het hof 'verrast en geschokt' waren. Met alle respect voor de mensenrechten en de onafhankelijkheid van de rechtbanken kan de 'vrije meningsuiting niet worden uitgebreid tot nazipropaganda', verklaarden beide staatsmannen nog.

De herdenkingsmars vindt plaats vier dagen voor een bezoek van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman. Die zal zondag een ceremonie bijwonen om de vernietiging van bijna alle Joden uit Riga tijdens de holocaust te herdenken.

De directeur van het Simon-Wiesenthal-Center in Jeruzalem, Efraim Zuroff, verklaarde: 'De nazi-invasie vieren betekent ook de massamoord vieren van alle Letse slachtoffers. Dit waren voornamelijk joden, maar ook communisten, zigeuners en geesteszieken.'