Spanje komt op kruissnelheid. Aanvaller David Villa lanceerde de Europese kampioen voorbij Portugal met zijn vierde goal van het tornooi. In de kwartfinales wacht Paraguay.

Spaans wordt de absolute voertaal in de kwartfinales van het WK in Zuid-Afrika. Uruguay en Argentinië waren al gekwalificeerd en dinsdag schaarden ook Paraguay en Spanje zich bij de laatste acht. Cristiano Ronaldo en co. hadden zich bij de ook al Portugees sprekende Brazilianen kunnen voegen, maar ondanks de goeie Portugese organisatie trok Europees kampioen Spanje het laken naar zich toe in het Iberische duel.

 

Portugal had op deze wereldbeker nog geen enkele goal geïncasseerd. Sterker nog: in de laatste 26 interlands hadden de Portugezen maar liefst 22 keer de nul gehouden. Er wachtte Spanje dan ook een helse taak. La Furia Roja of de Rode Furie deed zijn bijnaam in de eerste twintig minuten wel alle eer aan. De Spanjaarden, die met dezelfde elf speelden als tegen Chili, trok meteen ten aanval en raasden naar het doel van Eduardo.

Casillas onzeker

Eerst krulde Torres een bal naar de winkelhaak, maar de Portugese keeper duwde het leer weg. Daarna torpedeerde David Villa de Jabulani twee keer naar doel, maar ook nu lag Eduardo twee keer goed in de weg.

Portugal kwam daarna pas uit de Spaanse greep, maar had gegrabbel van doelman Iker Casillas nodig om echt gevaarlijk te zijn. De Spaanse doelwachter greep half naast een afstandschot van Tiago, maar herstelde zijn foutje door de bal nog te keren voor Almeida kon binnenkoppen. De keeper van Real Madrid bleef onzeker, want bij een zwabberende vrijtrap van Cristiano Ronaldo moest hij de bal opnieuw lossen. Zonder erg.

De Portugezen namen nu meer de bovenhand. Spanje probeerde wonderkind Ronaldo wel vast te zetten, maar af en toe kon hij toch ontsnappen. Bovendien kwam het gevaar ook uit de andere hoeken. De jonge Benfica-linksback Coentrão stuurde gemeten voorzetten, maar zowel Almeida als Tiago kopten niet binnen het kader.

Het kleinste Iberische land ging nog even door na de rust en Casillas had opnieuw geluk dat een capriool van Almeida net naast zijn paal dwarrelde. De witte Portugezen konden het tempo echter niet volhouden. Spaans bondscoach Vincente Del Bosque bracht Llorente in de ploeg voor de sukkelende Fernando Torres. De boomlange spits van Athletic Bilbao zorgde meteen voor meer gevaar dan het kind van Liverpool. Llorente kopte een voorzet op de sterke Eduardo.

42 goals in 61 interlands

Daarna was het moment van David Villa gekomen. Als deze Villa in een immobilliënkantoor zou worden aangeprezen, dan zou het gaan om een immens huis van onschatbare waarde. En de Spaanse spits is ook van onschatbare waarde voor zijn land. Barcelona betaalde deze zomer nog 40 miljoen aan Valencia om hem over te kopen, maar wij zouden er eigenlijk geen prijs op durven plakken.

Eerst knalde hij nog net naast, maar toen Villa na een combinatie door het midden werd vrijgespeeld was het wel raak. Eduardo lag eerst nog in de weg, maar in de rebound ging de bal tegen de netten. Zo wordt Villa samen met de Argentijn Higuain topschutter van het WK met vier goals. Het was tevens zijn 42ste doelpunt in 61 interlands. De spits kreeg een applausvervanging, terwijl Llorente nog net naast kopte en Sergio Ramos voorlangs vuurde.

Aan de overzijde zakte Cristiano Ronaldo helemaal weg. Portugal kon geen vuist meer maken en verdediger Costa kreeg nog rood voor een elleboogstoot. De weg naar de finale ziet er steeds rooskleuriger uit voor Spanje.