Peter Van Rompuy mag naar Senaat
Foto: edm
De algemene vergadering van CD&V draagt Peter Van Rompuy voor als gecoöpteerd senator. Dat heeft de partij beslist na een vergadering van tweeëneenhalf uur en verscheidene stemrondes.

Na vijf stemrondes in de schoot van de algemene ledenvergadering haalde Van Rompuy het nipt van uittredend senatrice Els Van Hoof. Van Rompuy kreeg in de vijfde en laatste stemronde 56 stemmen, tegen 54 voor Els Van Hoof. Hij zal op 20 juli de eed afleggen.

Vooraf was het moeilijk te voorspellen wie de eindmeet zou halen. Interimvoorzitter Wouter Beke schoof geen specifieke kandidaat naar voren. De stemming draaide dan ook uit op een afvallingskoers.

Het Senaatszitje was gegeerd na de verkiezingsnederlaag voor de christendemocraten op 13 juni. Acht andere CD&V’ers die zich kandidaat hadden gesteld, grepen ernaast. Het gaat om Els Van Hoof, Etienne Schouppe, Pol Van Den Driessche, Els Schelfhout, Katrien Partyka, Elke Tindemans, Lieve Van Daele en Filip Lehoucq.

Bijna 55.000 voorkeurstemmen

Van Rompuy, de zoon van Europees president Herman Van Rompuy, raakt op 13 juni niet verkozen in de Senaat. Hij stond op de achtste plaats, maar haalde wel een mooie score, met bijna 55.000 voorkeurstemmen.

Van Rompuy is sinds 2007 actief als politicus. Toen zijn vader premier werd, zette hij zijn politieke ambities tijdelijk op een laag pitje. Hij werd toen kabinetsmedewerker van minister van Defensie Pieter De Crem.