Paraguay na strafschoppen naar kwartfinales
Foto: afp
Paraguay heeft zich voor het eerst in zijn geschiedenis geplaatst voor de kwartfinales van het WK voetbal. De Paraguayanen haalden het in Pretoria na strafschoppen met 5-3 van Japan. Na de reguliere speeltijd en de verlengingen stond nog steeds 0-0 op het scorebord.

In een weinig spectaculaire eerste helft viel de eerste echte kans pas na twintig minuten uit de lucht. Een poging van de Paraguayaan Lucas raakte echter niet voorbij de Japanse goalie Kawashima. Een minuut later was Japan dicht bij de openingstreffer, maar een knal van Matsui belandde pal op de lat.

Ook in de tweede helft kwam er geen beterschap. Beide teams bleken offensief onmondig en na 90 minuten prijkte de logische 0-0 nog steeds op het scorebord.

In de eerste verlenging vond de ingevallen Valdez doelman Kawashima op zijn weg en aan de overzijde duwde Villar een vrije trap van Honda in hoekschop. Ook in de tweede verlenging werd niet gescoord, waardoor voor het eerst dit WK strafschoppen voor de beslissing moesten zorgen.

In de strafschoppenreeks scoorden alle Paraguayanen hun elfmeter, bij Japan trapte Komano op de lat. De marathonmatch werd in goede banen geleid door onze landgenoot Frank De Bleeckere.

Paraguay is naast Brazilië, Argentinië en Uruguay het vierde Zuid-Amerikaanse land bij de laatste acht. Het botst zaterdag in de kwartfinales in Johannesburg op de winnaar van de partij tussen Spanje en Portugal. De clash tussen de Iberische landen wordt vanavond afgewerkt.