Peter Vandermeersch, de huidige algemeen hoofdredacteur van De Standaard en het Nieuwsblad, wordt de nieuwe hoofdredacteur van de Nederlandse kwaliteitskrant NRC Handelsblad.

Het nieuws, dat vanmiddag al circuleerde in Nederlandse media, werd zopas bevestigd in een interne mededeling op de redacties van De Standaard en Het Nieuwsblad. Vandermeersch neemt zijn nieuwe functie op op 1 september.

Vandermeersch heeft meer dan 20 jaar voor Corelio, de vroegere VUM-groep, gewerkt. Hij kwam op 1 november 1988 in dienst bij De Standaard. Op 1 januari 1999 werd hij hoofdredacteur van de Vlaamse kwaliteitskrant. Vandermeersch slaagde erin om de titel sterk te doen groeien in een dalende markt, van zowat 75.000 tot 93.000 verkochte kranten per dag. Hij kon ook het lezerspubliek van de krant aanzienlijk verjongen. 

Zeven jaar later werd hij algemeen hoofdredacteur van De Standaard en Het Nieuwsblad/De Gentenaar

Vandermeersch bevindt zich vandaag in Rotterdam, waar de redactie van NRC Handelsblad zijn benoeming heeft bevestigd in een stemming.

Hij volgt Birgit Donker op die deze week opstapt. Ze doet dat op verzoek van de aandeelhouders, na een conflict binnen de directie.

Gert Ysebaert

De opvolging van Vandermeersch komt volgens een interne mededeling in handen van Gert Ysebaert, die vorig jaar benoemd werd tot uitgever van de Vlaamse media. Ysebaert en Vandermeersch hebben bij de uitgever altijd een hechte tandem gevormd. 

Vandermeersch werd ook gevraagd om als onafhankelijk bestuurder te zetelen in de raad van bestuur van Corelio. 'Op deze manier kan hij op een strategisch niveau verbonden blijven aan onze groep en kan hij zijn rijke ervaring verder ter beschikking stellen van onze kranten en onze sites', zegt voorzitter Thomas Leysen.

Luc Missorten zegt in de mededeling het vertrek van Vandermeersch te betreuren, maar wijst erop dat het gaat om een 'prestigieuze benoeming, die positief afstraalt op het bedrijf'.

Oplage 204.000 exemplaren

NRC Handelsblad had in het eerste kwartaal van 2010 een totaal verspreide oplage van 204.000 exemplaren. NRC Media is sinds afgelopen voorjaar in handen van de Nederlandse investeringsmaatschappij Egeria en de aandeelhouders van tv-zender Het Gesprek.