VVD-leider Mark Rutte heeft dinsdag in een debat in Nederland over de kabinetsformatie PVV-leider Geert Wilders uitgenodigd om alsnog te gaan onderhandelen over een nieuw regeerakkoord. Daarna zouden ze bekijken of ook het CDA kan aansluiten. De PVV-leider wees echter de uitnodiging af, zolang CDA-collega Maxime Verhagen niet direct aansluit. 'Maar als de heer Verhagen aansluit, ben ik uw man', stelde hij.

Rutte verweet Wilders dat hij onterecht de schuld bij het CDA legt voor het feit dat de VVD nu moet proberen een regering te vormen met de sociaaldemocratische PvdA. 'Als dat kabinet er komt, dan is dat uw schuld. Want ik geef u hier nog eens de mogelijkheid om te onderhandelen', aldus de liberale Nederlandse leider.

Na de verkiezingen van 9 juni werden eerst de mogelijkheden verkend voor het vormen van een kabinet met de grootste partij (de liberale VVD) en de grootste winnaar (de extreemrechtse PVV) erin. Om deze aan een meerderheid te helpen werd een beroep gedaan op het christendemocratische CDA, maar fractieleider Verhagen wilde pas aanschuiven als VVD en PVV hun grootste verschillen hadden overbrugd.

Met deze opstelling heeft het CDA volgens Wilders een rechts kabinet geblokkeerd. Volgens de PVV-leider ga je niet eerst met twee partijen die geen meerderheid in de Kamer hebben een akkoord proberen te bereiken, om daarna nog met een derde partij te gaan onderhandelen. 'Ik ben gekke Henkie niet', aldus Wilders.