Philippe Moureaux stapt in het huwelijksbootje
Foto: belga
PS-minister van Staat Philippe Moureaux (71) is vorige zaterdag in het huwelijksbootje gestapt. Dat gebeurde in alle discretie. Zijn kersverse echtgenote, Latifa Benaicha (35), werkt voor partijgenoot Charles Picqué.

Philippe Moureaux, de burgemeester van Molenbeek en éminence grise van de Franstalige Parti Socialiste, is zaterdag voor de tweede keer getrouwd. Zijn nieuwe vrouw heet Latifa Benaicha en is van Marokkaanse origine. Ze werkt op het kabinet van de Brusselse minister-president Charles Picqué (PS).

Het huwelijk werd zaterdag om vier uur 's namiddags in alle discretie voltrokken op het gemeentehuis van Anderlecht. Een zwarte Mercedes bracht het paar naar het gemeentehuis, waar Benaicha in een lange witte bruidsjurk verscheen. Moureaux zelf hield het bij een sober zwart pak met wit hemd en witte das. Het koppel trouwde alleen voor de wet, niet voor de Kerk. Volgens de website Parlemento.com reden ze na de plechtigheid naar een huis in de rand rond Brussel, waar in privésfeer een huwelijksfeest plaatsvond.

'Privézaak'

Volgens diezelfde website zou het huwelijk in Marokko, het land van herkomst van Benaicha, nog niet officieel verklaard zijn. Daarvoor moet de echtgenoot zich eerst via een verklaring tot de islam bekeren. Dat zou nog niet zijn gebeurd. 'Verzinsels', reageert Philippe Moureaux daarop. 'Ik heb me niet tot de islam bekeerd. Dat is ook niet nodig. Ons huwelijk is er één zoals er elke dag tientallen zijn. En het is vooral een privézaak, ik wil daar niet veel over kwijt.'

Tweede huwelijk

Voor Moureaux is het zijn tweede huwelijk. Hij was eerder gehuwd met Françoise Dupuis, met wie hij de dochters Catherine, Isabelle en Claire ter wereld bracht. Dupuis is ook politiek actief: ze is lid van de PS en momenteel voorzitster van het Brusselse Parlement. Tussen 1999 en 2004 was ze minister in de Franstalige gemeenschapsregering, bevoegd voor hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Later was ze staatssecretaris voor huisvesting in de Brusselse regering.

Moureaux en Dupuis leefden al langer apart, maar scheidden pas onlangs officieel.