Vijf tips om de hitte door te komen
Foto: photonews
Het was de voorbije weken al warm en het zal de komende dagen snikheet worden. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid geeft aanbevelingen voor het warme weer.

1. Doe de komende dagen tussen 11 en 22 uur geen zware lichamelijke inspanningen buitenshuis en zoek koelere ruimtes op.

2. Draag aangepaste lichte kledij, licht van kleur en een hoofddeksel tegen de zon.

3. Risicogroepen moeten extra alert zijn. De voorspelde hitte en de verhoogde ozonconcentraties als gevolg van het warme weer kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Hitte kan aanleiding geven tot uitdroging, hittekrampen, uitputting en een hitteslag. Veel ozon kan kortademigheid, oog- en keelirritatie en hoofdpijn veroorzaken. 

4. Drink voor dorst de kop opsteekt, minstens 1,5 tot 2 liter water per dag. Alcoholische en cafeïne houdende dranken worden beter vermeden omdat ze een uitdrogend effect hebben.

5. Verzorgers en begeleiders van baby's en kleine kinderen worden gevraagd om de kinderen voldoende water te geven, hen voldoende te laten rusten en regelmatig gekoelde plaatsen op te zoeken. Kleine kinderen zijn bijzonder gevoelig voor uitdroging. Kinderen mogen bovendien nooit achtergelaten worden in een geparkeerde auto.