Woningprijzen dalen lichtjes
Foto: bdw
De gemiddelde verkoopprijs van een woning in België lag in 2009 op 192.022 euro, 0,3 procent lager dan in 2008. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedmakelaar ERA.

De Belgische markt blijft volgens ERA relatief stabiel en houdt nog steeds beter stand dan de markt in de meeste andere Europese landen. Er worden wel minder woningen verkocht en panden staan langer te koop.

'Sinds 2010 nemen we op de Belgische markt een duidelijk herstel waar, vooral bij de woningen in het middensegment', zegt Iain Cook van ERA. 'Correct geprijsde woningen tussen 150.000 en 300.000 euro worden redelijk vlot verkocht. Voor het eerst zien we sinds begin dit jaar dat woningen onder de 150.000 euro moeilijk een koper vinden.'

Toch gaat het in ons land volgens Cook nog steeds om een vrij vlakke en stabiele woningmarkt, waar niet veel nieuws te verwachten valt. Hij verwacht voor dit jaar een prijsstijging van maximaal 1 tot 1,5 procent.

West-Vlaanderen goedkoopst

Huizen zijn de voorbije 12 maanden (periode tot en met mei) gemiddeld voor 218.880 euro verkocht in Vlaanderen en voor 168.042 euro in Wallonië. In Vlaanderen blijft Vlaams-Brabant de sterkste markt, gevolgd door Antwerpen. De huisprijzen liggen het laagst in West-Vlaanderen. Voor appartementen lag de verkoopprijs de voorbije 12 maanden gemiddeld op 160.666 euro in Vlaanderen.

Woningen staan gemiddeld 110 dagen te koop, twee weken langer dan het jaar voordien.

Zuinige woningen

ERA merkte ook op dat wie een energiezuinige woning op de markt brengt, die doorgaans sneller van de hand kan doen en een prijs krijgt die dichter bij de vraagprijs ligt.

Sinds 2008 is een energieprestatiecertificaat (EPC) in Vlaanderen verplicht bij verkoop of verhuur. Het drukt de energiezuinigheid van een woning uit in een cijfer van 0 (energiezuinig) tot 700 (niet energiezuinig). Uit de ERA-cijfers blijkt wel dat van de huizen amper 1 procent onder de norm van 150 zit, terwijl dat bij de appartementen 15 procent is. Nog eens 45 procent van de huizen en bijna 70 procent van de appartement behaalt een score tussen 150 en 450.

Opvallend is dat woningen die minder energiezuinig zijn, tot dubbel zo lang te koop staan. Zo staan huizen en appartementen met een score onder de 150 gemiddeld 100 dagen te koop of minder lang dan gemiddeld. Die termijn klimt naarmate de scores verslechteren, tot 150 dagen voor appartementen boven de 700-norm.

Ook het verschil tussen vraag- en verkoopprijs is minder groot bij energiezuinige woningen. 'Gemiddeld gaat het om een verschil van zowat 11 procent voor een woning, maar voor goed geïsoleerde woningen loopt dat terug tot 9 procent terwijl het voor de minst energiezuinige woningen stijgt tot 15 procent.'

Het makelaarsnetwerk presenteerde ook voor het eerst ook cijfers over leeftijden. Daaruit blijkt onder meer dat jongeren onder de 25 jaar meer en meer kopen in plaats van te huren.