Het Amerikaanse internetbedrijf Google gaat zijn strategie in China wijzigen en stoppen met het omleiden van internetgebruikers naar zijn Hongkongse website. Dat is sinds het begin van het jaar het geval om onder de censuur uit te komen.

'Tijdens de komende dagen zullen we volledig ophouden met het omleiden (van internetgebruikers), en onze Chinese gebruikers op een nieuwe pagina ontvangen', aldus Google-vicepresident David Drummond op de officiële blog van het bedrijf. De beslissing komt er omdat op 30 juni de licentie van Google om in China te opereren, afloopt. Beijing had gedreigd de vergunning niet te vernieuwen.

Google sloot op 22 maart zijn Chinese zoekmachine om te voorkomen dat het bedrijf moest meewerken aan de censuur van het internet door de communistische regering. Het bedrijf stuurde de gebruikers van de zoekmachine vervolgens automatisch door naar de dienst in Hongkong.

In plaats van het automatisch doorsturen van gebruikers van Google.cn, presenteert Google de gebruiker nu een tab waarop staat 'We zijn verhuisd naar Google.com.hk'. Klikken op de tab zorgt ervoor dat gebruikers worden doorgestuurd naar Hongkong, dat Chinees grondgebied is, maar waar het internet niet wordt gefilterd.

'Deze nieuwe aanpak is in overeenstemming met onze belofte geen zelfcensuur toe te passen en, zo denken we, in overeenstemming met de lokale wet', aldus David Drummond, het hoofd van de juridische afdeling van Google.

Of de maatregel van Google voldoende is voor het behouden van de internetvergunning was niet duidelijk. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing zei dat hij de nieuwe tab van Google nog niet heeft gezien. 'Ik wil benadrukken dat de Chinese regering buitenlandse bedrijven aanmoedigt om volgens de wet te handelen', voegde hij daaraan toe.