Drie op de vier specialisten worden bij de uitoefening van hun beroep in het ziekenhuis met agressieve patiënten geconfronteerd. Bij artsen die in een privépraktijk werken, is dat slechts bij één op de vier. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.400 artsen-specialisten, uitgevoerd door het vakblad de Specialisten/les Spécialistes.

Zestig procent van de ziekenhuisartsen wordt 'soms' met agressie geconfronteerd. Daaronder wordt niet alleen fysieke, maar ook verbale agressie gerekend.

Bovendien stelt 13,5 procent van de medische specialisten vast dat het 'vaak' voorkomt. Net geen 2 procent zegt 'altijd' met agressie geconfronteerd te worden. Gelukkig beweert toch nog 14,5 procent er "nooit" last van te hebben.

Het probleem is iets scherper in Franstalig België. 'Het probleem komt vaker voor op de spoedafdeling dan op andere afdelingen in het ziekenhuis', zegt Geert Verrijken, hoofdredacteur van de Specialisten/les Spécialistes.

Opmerkelijk is dat specialisten die ook in een privépraktijk buiten het ziekenhuis werken, veel minder agressieve patiënten over de vloer krijgen: daar krijgt 25 procent van de artsen af te rekenen met agressie. Een derde van de artsen die buiten het ziekenhuis werken, blijft zelfs helemaal buiten schot.