'Besparen in gezondheidszorg mogelijk'
Foto: belga
Volgens de topman van de christelijke mutualiteiten (CM), Marc Justaert, kan de komende jaren bespaard worden in de gezondheidszorg. Dat verklaarde hij dinsdag na afloop van een gesprek met informateur Bart De Wever.

De informateur ziet dinsdag een reeks toplui van de verschillende ziekenfondsen. Als baas van het grootste ziekenfonds mocht Marc Justaert de spits afbijten.

De CM-topman verdedigde bij de N-VA-voorzitter uiteraard de gezondheidszorg. Besparingen zijn volgens hem mogelijk, maar mogen niet ten koste gaan van de patiënt. Het systeem moet voor de patiënten betaalbaar, toegankelijk en van een hoogstaande kwaliteit blijven. Justaert gaf wel een aantal voorbeelden van waar kan worden bespaard. 'Een beter beheer, snoeien in het aanbod en het terugdringen van het geneesmiddelengebruik zijn manieren om de uitgaven te doen dalen', aldus Justaert.

Ook qua aanbod ziet hij mogelijkheden. Er bestaat volgens hem een overaanbod aan ziekenhuisbedden, hart-, abortus- en slaapcentra. 'We moeten goed afwegen wat voor de patiënten nodig is en welke kwaliteit moet worden geboden. Het is niet nodig om op elke hoek van de straat een ziekenhuis te hebben', klonk het.

Opdracht afronden

Morgen ontmoet De Wever nog de vakbonden(ACV, ABVV en ACLVB) en donderdag en vrijdag begint voor hem dan het echte werk. Dan pleegt de informateur overleg met de politieke partijen. Het Vlaams Belang, Lijst Dedecker en de PP van Mischaël Modrikamen laat de N-VA-voorzitter links liggen. Hij nodigt enkel de partijen uit die bij de regeringsvorming een rol kunnen spelen.

Vrijdagavond brengt De Wever nogmaals verslag uit bij de koning. Hij hoopt dit weekend zijn opdracht af te ronden. Het moet dan duidelijk worden met welke mogelijke coalitiepartners een formateur kan gaan praten.