Griekenland weer getroffen door staking en rellen
Rellen Foto: epa
Door een 24-urenstaking van de grote vakbonden zijn de transportsector en de openbare diensten in Griekenland weer zwaar verstoord. Er waren ook incidenten met betogers.

Tientallen gemaskerde jongeren zijn dinsdag tijdens een demonstratie in Athene op de vuist gegaan met de politie. De oproerpolitie vuurde traangas- en schrikgranaten af om de amokmakers uiteen te drijven. De oproerkraaiers gooiden met stukken marmer die ze van een metrostation hadden afgebroken en staken vuilnisemmers in brand. Anderen vielen de politie aan met houten stokken. Een motoragent raakte gewond en de demonstranten sloegen telefooncellen en bushokjes in elkaar. Vooralsnog werden er geen arrestaties verricht.

Het geweld van dinsdag ontstond terwijl zo'n tienduizend mensen deelnamen aan een demonstratie die was georganiseerd door de twee grootste Griekse vakbonden en een aantal linkse splintergroeperingen. Een andere mars van vijf- tot zesduizend leden van de communistische vakbond PAME verliep vreedzaam.

Verkeer verstoord

De vakbonden protesteren tegen de pensioenhervormingen, loonsverlagingen en belastingverhogingen die de regering heeft opgelegd om de penibele financiële situatie van Griekenland aan te pakken. Het is al de vijfde algemene staking tegen de bezuinigingen sinds februari.

De actie verstoort vooral het binnenlandse luchtverkeer: vijftig binnenlandse vluchten naar de Griekse eilanden zijn geannuleerd. De internationale verbindingen blijven behouden. De Griekse luchtverkeersleiders staken niet mee om het toerisme te beschermen.

Het verkeer in Athene en Thessaloniki, de tweede grootste stad van Griekenland, zou worden beïnvloed door werkonderbrekingen. Dinsdagochtend verliep het metro- en busverkeer in Athene normaal, het treinverkeer ondervond wel hinder.

Overheidsdiensten blijven gesloten en ziekenhuizen draaien op een minimumbezetting. Ook de Griekse journalisten staken mee, waardoor de berichtgeving is stilgevallen.

Er wordt verwacht dat duizenden ambtenaren en werknemers uit de private sector rond de middag in de grote Griekse steden zullen manifesteren. De meeste Grieken geloven niet dat de strenge besparingen hun land er weer bovenop zullen helpen. Dat blijkt uit een peiling die dit weekend in Griekenland gehouden werd.