'Journalist zette incident in Engelse kleedkamer in scène'
Pavlos Joseph Foto: *
Een Britse journalist die ervan verdacht wordt dat hij een supporter hielp binnendringen in de Engelse kleedkamer, is maandag opgepakt. Dat maakte het hoofd van de Zuid-Afrikaanse politie, Bheki Cele, dinsdag bekend. Het incident gebeurde op 18 juni, na afloop van de wedstrijd tegen Algerije (0-0).

'De politie heeft redenen om aan te nemen dat het incident opgezet spel was, waarbij meerdere personen betrokken waren. Dat blijkt uit het eerste onderzoek en de beelden van de bewakingscamera's,' verklaarde Cele tijdens een persconferentie in Pretoria.

'Het motief was om een slecht beeld op te hangen van de veiligheid tijdens de wereldbeker. Gisterenavond (maandag) is Simon Wright, een Britse journalist die werkt voor de Sunday Mirror, opgepakt wegens obstructie van het werk van justitie,' verduidelijkte hij.

De Engelse supporter, Pavlos Joseph, beweerde dat hij in de kleedkamer was beland nadat hij op zoek ging naar de toiletten. Twee dagen later verscheen in de Sunday Mirror een interview met Joseph, waarin hij zei dat hij David Beckham had vermaand. 'David, we geven een fortuin uit om naar hier te komen. Het is een schande. Wat zal je hieraan doen?', zou hij Beckham, die geblesseed is maar deel uitmaakte van de Engelse staf, gezegd hebben.

Twee dagen na de wedstrijd werd Joseph opgepakt in zijn hotel in Kaapstad. Hij kwam onder borg vrij en mag geen WK-wedstrijden meer bijwonen voor zijn proces woensdag. Na het incident werd de veiligheid in de tien stadions van het WK verhoogd.