Zwartwerk bij studenten loopt terug
Foto: photo news
Het aantal jobstudenten dat tijdens de zomervakantie werkt, blijft stabiel. Net als vorig jaar gaat 62 procent aan de slag. Het aantal zwartwerkers is met bijna 10 procent gedaald.

Twaalf procent van de studenten verklaart nog zonder contract te werken, zo blijkt uit de jaarlijkse studie van hr-dienstverlener Randstad. Achtentachtig procent van de studenten zegt een contract te hebben. Na enkele jaren van stijging wordt zo het niveau van 2006 bereikt. In de horeca werkt 21 pct in het zwart tegen 44 pct vorig jaar. Bij de -18-jarigen werkt 19 procent zonder contract.

Minder klussers, meer vrijwilligers

In de zomervakantie gaan in ons land jaarlijks tussen 360.000 en 400.000 jongeren aan de slag als jobstudent. Over het gehele jaar bekeken, blijkt dat 82 procent van de studenten werkt: jobs in bedrijven tijdens vakanties en tijdens de rest van het schooljaar, klussen (babysitting, tuinwerk) en vrijwilligerswerk. Dit globale percentage is met bijna 10 pct gedaald tegenover de laatste 3 jaren. Randstad wijt die daling volledig aan het kleiner aandeel klussers dat met 9 procent afnam tot 46 pct.

Het aantal studenten dat als vrijwilliger werkt (sportclub, jeugdbeweging) is opnieuw gestegen. Anno 2010 zijn het er bijna drie op tien.

Studenten die tegen betaling in een bedrijf werken, doen dit meestal als winkelbediende, administratief bediende, productiearbeider, barman of keukenhulp. Ze hechten het meest belang aan de sfeer op het werk en het loon. Studenten hebben gemiddeld een jaarsalaris van 1.750 euro.