De Europese beurzen hebben vandaag zware verliezen geleden, tot 3 à 4%. De conjunctuurgevoelige en financiële aandelen kregen rake klappen.

Het New-Yorkse onderzoeksinstituut Conference Board stelde de vooruitzichten van de Chinese economie bij: in plaats van de eerder aangekondigde stijging van 1,7%  is nu nog slechts sprake van een toename van 0,3%, de kleinste stijging sinds november. Een 'rekenfout', klinkt de verklaring van de drastische herberekening. 

Ook slecht macro-economisch nieuws uit Japan - een terugval van de uitgaven, een daling van de industriële productie, een verhoogde werkloosheidsgraad - duwden de Aziatische beurzen in het rood. Een onverwacht scherpe daling van het consumentenvertrouwen in de VS was de klap op de vuurpijl. 

De Europese markten openden over het algemeen met een verlies rond de 2 procent en verloren tijdens de dag nog meer terrein. De Bel20 sloot 3,23% lager af op 2.382 punten. 

Op de andere beurzen is de toestand niet beter. De Parijse index, de CAC40, verloor 4,01%. Ook in de andere buurlanden was er 3,5 à 4% verlies. 

De beurs van Madrid - waar de Spaanse spaarbanken bijzonder kwetsbaar zijn op de interbancaire markt - ging maar liefst 5,45 procent onderuit. In Milaan zakte de beursindex met 4,44 %. De Amsterdamse AEX ging 3,5 procent lager. De Footsie in Londen kon het verlies beperken tot 3,1 procent, terwijl de Dax in Frankfurt 3,3 procent verloor tot onder de 6.000 punten.

Ook Wall Street, waar de handel nog enkele uren duurt, stond dinsdagnamiddag op verlies. in New York dook de Standard & Poor's 500-index onder de laagste slotkoers van dit jaar.

Bekijk het beurzendashboard

Volg de Europese aandelenkoersen in real time op Chi-X Europe

 De groei- en conjunctuurgevoelige aandelen hadden het erg moeilijk. Zo verloor de staalreus ArcelorMittal 6,31 procent.  Ook de zinkgroep Nyrstar daalt met 7,37 procent. Umicore gaat 5,9 procent onderuit. 

De gps-fabrikant TomTom tuimelt 7,76 procent lager, de grootste daling in meer dan een maand. Deutsche Bank verlaagde zijn koersdoel van 7 naar 6 euro en handhaaft zijn houden-advies.

In Europa is er ook bezorgdheid over het einde van de financiële bijstand van de Europese Centrale Bank (ECB) aan de financiële instellingen. De Financial Times schreef vandaag  dat de Spaanse banken forse kritiek hebben op het aflopen deze week van een noodprogramma voor de Europese banken ter groote van zo'n 441 miljard euro, met een intrestvoet van 1 procent. Maar die hulp valt nu dus weg. 

Het mag dan ook niet verbazen dat vooral de financiële waarden een slechte dag kennen: in Brussel namen Ageas (-5,26%), KBC (-4,98%) en Dexia (-5,78%) een stevige duik. 

Colruyt beperkte het verlies tot 0,2 procent tot 193,65 euro. De Halse retailer maakte maandag nabeurs de resultaten over het boekjaar 2008/10 bekend en in afwachting daarvan eindigde het aandeel 0,8 procent tot 194,10 euro, de hoogste slotkoers ooit. De resultaten vielen mee, zoals steeds bij het voorzichtige Colruyt. De nettowinst kwam 8,3 procent hoger uit op 329,6 miljoen euro en de omzet liet een klim van 7,9 procent tot 6,75 miljard euro optekenen. Voor het lopende boekjaar mikt Colruyt op een omzetgroei van 4,25 tot 6,5 procent voor de Colruyt-winkels.

Het groenestroombedrijf Thenergo (-7,5 procent) en OncoMethylome (-8,8%) waren grote verliezers op de brede markt in Brussel.

De notering van Montea was een tijdlang opgeschort. Na opening dook de vastgoedbevak 7 procent lager tot 21,11 euro. De vastgoedbevak heeft de eerste fase van zijn kapitaalverhoging van 40 miljoen euro afgerond. Ruim 93 procent van de inschrijvingsrechten werd uitgeoefend. De resterende scrips werden aangeboden aan institutionelen.
 

Bel20 index (Euronext Brussel)