Familie denkt dat Kooistra geliquideerd werd
Foto: rr
De Nederlandse horecamagnaat Sjoerd Kooistra is maandagnamiddag dood teruggevonden in zijn villa in Ubbergen. Over de doodsoorzaak wilde de woordvoerster van de politie weinig zeggen. Familieleden kunnen zich niet voorstellen dat hij door zelfmoord om het leven is gekomen.

'Wij denken dat hij is geliquideerd'', liet een van de familieleden van Kooistra dinsdag weten. Volgens het familielid, dat anoniem wil blijven, had Kooistra wel vijanden en zijn veel mensen de dupe geworden van de bieroorlog tussen hem en Heineken. 'Bovendien had hij zoveel panden, dat hij daar makkelijk een van had kunnen verkopen om schulden mee af te lossen.'

Op dit moment zijn volgens de politiewoordvoerster alle mogelijkheden open. Ze kon niet zeggen of Kooistra door een misdrijf om het leven is gekomen. Volgens haar is het onduidelijk wat er in de woning is gebeurd. Ze kon ook niet zeggen of hij op het moment van overlijden alleen in de woning was.

Heineken

Kooistra was eigenaar van tientallen horecazaken. Bierbrouwer Heineken ontruimde op 19 mei twee panden van Kooistra in Amsterdam. De rechter had de dag daarvoor bepaald dat hij en enkele aan hem gelieerde bedrijven als Gouden Kooi BV, Kropa Exploitatie BV en zijn beheermaatschappij Plassania achterstallige huur aan Heineken moesten betalen. Kooistra probeerde ontruiming via een kort geding te voorkomen.

Kooistra had een huurachterstand van 1 miljoen euro bij Heineken. Naast achterstallige huurpenningen claimde de bierbrouwer nog vele miljoenen aan schulden bij Kooistra. De horecamagnaat ligt ook in de clinch met InBev.

Kooistra was 59 jaar.