5 keer verantwoord omspringen met licht
Foto: DSO
Het is confronterend als je weet dat verlichting soms 15% van je elektriciteitsfactuur uitmaakt (600kWh/jaar).

1) Gloeilampen zetten slechts 10% van de elektriciteit om in licht, 90% gaat verloren als warmte. Spaarlampen kosten meer bij aankoop maar ze verbruiken minder energie en renderen op termijn: een gezin dat 10 gloeilampen van 60W vervangt door spaarlampen van 12W bespaart op termijn tot 800 euro.
2) Sommige LED-lampjes zijn nog zuiniger en hebben een erg lange levensduur: 50.000 branduren, wat neerkomt op 17 jaar als ze 8 uur per dag branden. Momenteel zijn ze nog duur in aankoop en niet geschikt voor basisverlichting, maar de markt is in volle beweging. Iets om in de gaten te houden voor de toekomst!
3) De zuinigste lamp is de lamp die niet brandt. Laat geen lichten onnodig branden. Voor buitenverlichting of in een traphal kan je desnoods werken met een timer, bewegingsmelder of lichtsensor.
4) Geef wanden, plafonds en vloeren een lichte kleur zodat ze het licht weerkaatsen. Lichtgekleurde vensterbanken zijn efficiënt om het daglicht verder in de kamer te brengen.
5) Lichtbehoefte stijgt met de leeftijd. Een kind van 10 jaar heeft 175 lux nodig om te lezen (lux is de hoeveelheid licht die door een bepaalde oppervlakte wordt opgevangen). Een persoon van 40 jaar heeft 525 lux nodig en iemand van 60 jaar 2.500 lux. Pas de verlichtingssterkte dan ook aan de bewoners aan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig