Stijn Devolder Belgisch kampioen
Foto: Photo News
Stijn Devolder heeft zich voor de tweede keer in zijn carrière tot Belgisch kampioen gekroond. Devolder reed op elf kilometer van de meet in Leuven weg van een kopgroep met alle topfavorieten. De West-Vlaming bouwde zijn voorsprong gestaag uit tot een halve minuut en soleerde indrukwekkend naar de Belgische driekleur. Gilbert, ook ontzettend sterk vandaag, moet zich alweer tevreden stellen met een tweede plaats. Veuchelen eindigde als derde.

Op de lastige omloop in het zonovergoten Leuven trokken al vroeg 6 renners ten aanval: Jurgen Van De Walle, Niko Eeckhout, Wilfried Cretskens, Tom Van den Haute, Jonathan Bertrand en Tim Mertens namen maximum vier minuten voorsprong maar het peloton dat aangejaagd werd door Omega Pharma-Lotto lieten niet begaan. Van De Walle en ex-kampioen Eeckhout probeerden samen nog iets te forceren maar werden op meer dan 50 kilometer van de streep gegrepen.

De hergroepering was het sein voor de topfavorieten om zich in de debatten te mengen. Kevin Seeldrayers en Gilbert plaatsen op de nijdige korte hellingen onderweg enkele scherpe demarrages, maar het was uiteindelijk Nuyens die op de Wijnpers met een aanval voor de beslissende ontsnapping zorgt. Leukemans, Gilbert, Van Avermaet en Devolder smeten zich naar het wiel van Nuyens en even later sloten ook Monfort, Roelandts, Devenyns, Vansummeren, Veuchelen en Andy Capelle bij de kopgroep aan.

Het regende demarrages vooraan maar pogingen van onder andere Gilbert en Roelandts werden telkens gepareerd. Toen Devolder net na het ingaan van de laatste ronde een indrukwekkende versnelling plaatste had niemand van de andere favorieten echter een gepast antwoord in huis. Devolder reed Gilbert en co op een halve minuut en finishte solo op de Bondgenotenlaan. Een ontgoochelde Gilbert strandde opnieuw op de tweede plaats, Veuchelen was de verrassende derde.

'Eerst feesten, dan aan toekomst denken'

'Dit is zeker één van de mooiste zeges uit mijn carrière', stelde Devolder na zijn Leuvense solo van iets meer dan tien kilometer. 'Deze overwinning past zeker in het rijtje van mijn vorige Belgische titel en mijn twee triomfen in de Ronde van Vlaanderen. Allemaal zeges die ik op mijn typische manier boekte, met een solo in de slotfase. Vandaag kon ik wegrijden uit een groep met enkele wereldtoppers, wat een enorme voldoening geeft. Ik heb lang naar deze titelstrijd toegeleefd. Ziekte dreigde even roet in het eten te gooien en in de Ronde van Zwitserland groeiden de twijfels met het slechte weer. Na Halle-Ingooigem heb ik echter nog een pak kilometers bijgetraind, zodat ik die dag ruim boven de driehonderd zat. Meer kon ik er echt niet voor gedaan hebben.'

Feesten was na afloop ook de eerste bekommernis van Devolder. Over zijn nabije toekomst bleef hij vaag. 'Of ik met die driekleur niet alsnog naar de Tour wil trekken? Daar kan ik nu nog niet aan denken. Laat me eerst met mijn gezin en mijn supporters genieten van deze titel. Dit BK was voor mij dé prioriteit in deze periode. En wat 2011 betreft, geïnteresseerde ploegleiders moeten me maar een seintje geven.'

Top 10:

1. Stijn Devolder
2. Philippe Gilbert
3. Frederik Veuchelen
4. Greg Van Avermaet
5. Nick Nuyens
6. Jurgen Roelandts
7. Dries Devenys
8. Johan Vansummeren
9. Maxime Monfort
10. Bjorn Leukemans

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig