De leiders van de G20-landen hebben in Toronto een akkoord bereikt over het al dan niet opleggen van een bankentaks, die de financiële instellingen mee laat betalen voor de financiële crisis en voor de overheidssteun de ze hebben ontvangen.

Landen die zo’n taks willen invoeren, kunnen dat doen, maar de landen die dat niet willen, zijn niet verplicht, luidt het compromis. 'Dit was het hoogst haalbare', zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De landen van de Europese Unie en de Verenigde Staten willen hun banken mee laten betalen voor de soms kolossale steun die ze hebben ontvangen sinds het losbarsten van de crisis eind 2008. Canada en de groeilanden, die minder hard getroffen werden door de crisis, zijn niet gewonnen voor een taks die alle G20-landen gezamenlijk zouden opleggen.

De G20 kwam een gemeenschappelijke verklaring overeen die stelt dat 'de financiële sector een eerlijke en substantiële bijdrage zou moeten leveren bij het betalen voor de lasten die gepaard gaan met overheidsinterventie' en vindt dat daarvoor 'een hele waaier beleidsmaatregelen geschikt zijn', lieten diplomaten in Toronto zich ontvallen.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig