In Sint-Niklaas is de 14-jarige Olivia Wittock zondagmiddag uitgeroepen tot Kinderstadsdichter. Daarmee is de tiener de eerste dichter van een Vlaamse stad. De Antwerpse stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen zat de jury voor.

Sedert februari konden alle kinderen tussen 8 en 14 jaar die in Sint-Niklaas wonen of er school lopen een gedicht inzenden. Het woordenspel moest de titel dragen: 'dichter in de stad'. Uit 150 inzendingen bleef een longlist van 40 kandidaten over, en daaruit kwamen zes genomineerden. De winnares werd de 14-jarige Olivia Wittock uit Sint-Niklaas.

'Ik ben een gewoon meisje van veertien met gewone dromen en interesses', reageerde de tiener. 'Ik lees eigenlijk niet veel poëzie. Ik schrijf poëzie omdat ik de waarheid graag verbloem, zonder te liegen.' Haar gedicht zal nu op honderd plaatsen in de stad uithangen. De Kinderstadsdichter draagt de functie voor een jaar en zal op de Vredesfeesten, de komst van Sint-Niklaas, Gedichtendag en de Week van de opvoeding een schrijfsel voordragen.

Een bibliotheekmedewerker uit Sint-Niklaas kwam op het idee toen dit jaar in Tilburg de eerste Nederlandse kinderstadsdichter werd aangesteld. Het opzet past in het 'poëzieplan' van de stad.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig