Op de tweede en laatste dag van de G20-top is in de straten van Toronto een nieuwe reeks, voorlopig vreedzame, manifestaties begonnen. Dat heeft een politiewoordvoerder gezegd. Samen met de arrestaties die in de nacht van zaterdag op zondag werden uitgevoerd, heeft de politie al 584 mensen opgepakt.

Medestanders van de mensen die opgepakt zijn hebben zich zondag voor een bioscoop verzameld die is ingericht als provisoir detentiecentrum. Een tweede groep mensen is in een park bijeengekomen, maar volgens de politie zullen er nog samenscholingen plaatsvinden.

Hoewel de politie is binnengevallen op een campus van de Universiteit van Toronto en er arrestaties heeft uitgevoerd, 'wordt de toestand in de stad stilaan terug normaal', zegt een politieagent. Op de universiteit werden voorwerpen teruggevonden die zaterdag werden gebruikt tijdens rellen met de politie.

Een grote manifestatie die toen rustig was verlopen, liep naar het einde toe toch nog uit de hand toen een groep van enkele honderden jonge heethoofden zich tegen de politie keerde. Vier politievoertuigen werden in brand gestoken en verschillende winkelramen moesten sneuvelen.

Ngo's ontgoocheld na G8-top

Verschillende ngo's reageerden intussen ontgoocheld nadat de leiders van de acht rijkste industrielanden op de G8-top in Canada hun conclusies hadden bekendgemaakt. De G8-top vond plaats aan de vooravond van de G20. Tijdens de G20-top zijn - in tegenstelling tot de G8 - ook de opkomende economieën zoals Brazilië, China, India en Rusland uitgenodigd. Volgens de ngo's zijn de aangekondigde beloftes onvoldoende op het vlak van milieu en in de strijd tegen armoede.

Volgens Greenpeace hebben de leiders van de G8 niet de noodzakelijke maatregelen genomen om het klimaat te beschermen, zo luidt het in een persbericht van de organisatie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig