In Groot-Brittannië huppelt een bionische poes rond. Met zijn blinkende metalen achterpoten ziet Oscar eruit als een kat uit een SF-film.

Negen maanden geleden kwam Oscar met zijn beide achterpoten in een oogstmachine terecht. 'We konden maar twee dingen doen', zegt dierenchirurg Noel Fitzpatrick. 'Oscar laten inslapen, of hem nieuwe poten geven. Katten kunnen niet comfortabel leven met alleen maar voorpoten.'

In de resterende stukken bot van de achterpoten bracht Fitzpatrick twee implantaten in. Die implantaten steken gedeeltelijk uit het vel van de kat en aan die uitsteeksels kunnen de prothesen bevestigd worden. Tot voor kort waren zulke uitstekende implantaten vaak onsuccesvol omdat de huid rondom makkelijk ontstak.

Fitzpatrick maakte bij Oscar gebruik van een nieuwe methode, ontwikkeld door de universiteit van Londen, waarbij het risico op ontstekingen veel kleiner is. Fitzpatrick hoopt dat zijn technologie, met implantaten die uit de huid steken, op lange termijn ook op mensen kan worden toegepast.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig