In Nederland heeft koningin Beatrix Herman Tjeenk Willink, de vicepresident van de Raad van State, tot informateur benoemd. Hij is lid van de Partij van de Arbeid, en hielp 16 jaar geleden al bij de vorming van het eerste paarse kabinet in Nederland.

De regeringsvorming in Nederland verloopt niet vlot. De Nederlandse kiezers hebben het de politici op 9 juni bijzonder moeilijk gemaakt om een coalitie te vormen. De vorige informateur, Uri Rosenthal van de VVD, had al vier verschillende coalities gepolst. Geen enkele formule leek echter kans op slagen te hebben.

Er werd gedacht dat koningin Beatrix twee nieuwe informateurs zou benoemen, één van de VVD en één van de PvdA. Dat was ook het advies van VVD-leider Marc Rutten en PvdA-leider Job Cohen.

Het christendemocratische CDA van aftredend minister-president Jan Peter Balkenende en de sociaaldemocratische PvdA van Job Cohen zien een coalitie met de PVV van Geert Wilders, een van de winnaars van de verkiezingen, niet zitten. Maar 'Paars plus', een coalitie van de rechts-liberale VVD, de Pvda, Groen-Links en het links-liberale D66, kon evenmin op veel steun rekenen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig