De tweede Europese Ariane-draagraket van dit jaar heeft in de nacht van zaterdag op zondag feilloos twee satellieten gelanceerd, zo was rechtstreeks op het internet te volgen.

De lancering werd twee keer uitgesteld omwille van technisch problemen, maar om 23.41 uur Belgische tijd vertrok de superraket Ariane-5 dan toch op Kourou in Frans-Guyana met een totale nuttige lading van 8,4 ton. De beoogde baan had een perigeum van 250 km hoogte, een apogeum van 35.786 km en een inclinatie van 2 graden ten opzichte van de Evenaar.

Een kleine 27 minuten na de start kwam eerst de bijna 5 ton wegende Arabsat-5A vrij. Die is door Astrium en Thales Alenia Space gebouwd voor operator Arabsat met zetel in het Saoedische Riyad. De zevende door een Ariane gelanceerde Arabsat moet vanuit een geostationaire baan op 30,5 graden oosterlengte minstens 15 jaar voor telecomdiensten en TV-uitzendingen zorgen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Zowat zes minuten later maakte ook de Koreaanse COMS zich los van het restant van de 50 meter hoge raket die aan haar 51ste missie toe was. De 2,5 ton wegende kunstmaan is door Astrium voor het Zuid-Koreaanse lucht-en ruimtevaartonderzoekscentrum Kari gebouwd. Het tuig staat zeker 10 jaar ten dienste van experimentele telecommunicatie, meteorologie en oceaanobservatie. De Coms opereert geostationair op 182,2 graden oosterlengte.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig