Europa wil Veiligheidsraad hervormen
Foto: afp, belga
De belangrijkste Europese lidstaten hebben zaterdag een hervorming van de VN-Veiligheidsraad voorgesteld. Dat zei de Franse president Nicolas Sarkozy op de bijeenkomst van de acht grootste industrielanden ter wereld (G8) in Toronto.

De Veiligheidsraad heeft nu vijf permanente leden met vetorecht: Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China en de Verenigde Staten. Landen als Duitsland en India vragen al jaren om die groep uit te breiden.

Frankrijk en Groot-Brittannië hebben zaterdag het initiatief genomen voor de hervorming. De exacte inhoud van het voorstel blijft onbekend, maar Europees president Herman Van Rompuy heeft het over 'een belangrijk initiatief om de balans in de Veiligheidsraad na vijftig jaar te herstellen'.

Vier van de vijf vetohouders in de raad zijn lid van de G8. Later zullen ze tijdens de G20-bijeenkomst in Toronto overleggen met China, de vijfde vetohouder.

Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Canada, Japan, de VS en Rusland zijn de leden van de G8.

G20 zoeken gezamenlijke aanpak voor crisis

Ook de G20 vergaderen zondag in Toronto. De oude industrielanden ontmoeten dan de nieuwe industrielanden, zoals de opkomende reuzen China en Brazilië. Door de goede economische prestatie van die groeilanden tijdens de crisis is de G20 uitgegroeid tot hét overlegorgaan voor de uitdagingen voor de wereldeconomie.

De wereldleiders bespreken dan ook de economische crisis. Er liggen ook voortellen op tafel om meer regels op te leggen voor de banken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig