De Verenigde Staten hebben de verregaande militaire samenwerking met Zuid-Korea verlengd tot 2015. Minstens tot en met dat jaar zullen de VS de Zuid-Koreaanse troepen leiden in het geval er een oorlog met het noorden zou uitbreken. Het akkoord werd gesloten in de marge van de G8- en de G20-bijeenkomst in Toronto.

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama kan de vijandige actie van Noord-Korea tegenover een Zuid-Koreaans schip in maart niet zonder gevolgen blijven. De president had het over onverantwoordelijk gedrag.

De VN-Veiligheidsraad werkt aan een statement dat de aanval veroordeelt, maar stuit daarbij op tegenwerking van China, dat het dichtst bij Noord-Korea staat.

Obama had zaterdag een gesprek met de Chinese president Hu Jintao en de Amerikaanse president vroeg zijn ambtgenoot een duidelijk signaal te zenden naar Noord-Korea. Daarnaast hadden beide landen het voornamelijk over economische onderwerpen. De twee naties hebben volgens Obama de voorbije achttien maanden een relatie van wederzijds vertrouwen opgebouwd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig