Landuyt: 'Overheid moet slachtofferhulp organiseren'
Foto: Hugo Velghe
'De federale overheid en het parket moeten nu zelf de hulp voor slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk organiseren', zegt SP.A-kamerlid Renaat Landuyt vrijdag. 'De commissie-Adriaenssens kan dit niet langer doen.'

De Vlaamse socialist reageert op de huiszoekingen die het parket donderdag uitvoerde inzake seksueel misbruik in de kerk. Landuyt wil zich niet uitspreken over de stijl van de huiszoekingen en zegt er gewoon van uit te gaan dat het gerecht zijn werk doet.

De SP.A'er is naar eigen zeggen wel bezorgd over de manier waarop de slachtofferbejegening nu zal verlopen. Dat de kerk en de commissie dit werk voorzetten kan voor hem gewoon niet. 'Een grotere blijk van wantrouwen kun je niet krijgen. Dit is het bewijs dat afspraken maken tussen gerecht en de kerk geen zin heeft', meent Landuyt.

Hij vindt daarom dat de federale overheid en het parket nu zelf moeten instaan voor de slachtofferhulp. 'In plaats van toe te kijken op het gerechtelijk onderzoek zou men dit beter zelf op een objectieve manier organiseren. Dit is de verantwoordelijkheid van de overheid', luidt het.

Landuyt denkt zelf aan een specifiek centraal loket in Brussel met lokale vertakkingen. Dit kan volgens hem via de nationale magistraten worden georganiseerd. 'Hoe dan ook, dit kun je niet overlaten aan de kerkelijke autoriteiten.'