Vaticaan verontwaardigd over 'grafschennis'
Foto: photonews
Het Vaticaan heeft vrijdag in een mededeling zijn 'verontwaardiging' uitgedrukt over de 'grafschennis' die donderdag heeft plaatsgevonden bij de huiszoekingen in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal. Het graf van kardinaal Mercier werd door speurders geopend op aanwijzen van één van de mensen die in de kathedraal werkt.

De speurders van de FGP vielen de kathedraal binnen omdat er, volgens de verklaringen die ze gekregen hadden, mogelijk bezwarende documenten verborgen lagen. Daarbij was het de bedoeling de hele kathedraal te doorzoeken en niet enkel één specifieke plaats.

'Maar één van de werknemers van de kathedraal die bij het begin van de huiszoeking aanwezig was, zei dat, als we op zoek waren naar plaatsen waar recent aan gewerkt was, het bewuste graf dan een goede plaats was', zegt parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur. 'Daarop is het graf onderzocht en gedeeltelijk geopend.'

'Geen mislukking'

Dat onderzoek leverde geen resultaat op, net zomin als de verdere zoektocht in de kathedraal. Maar het parket heeft het daarom niet over een mislukking.

'De huiszoekingen in de kathedraal en elders werden uitgevoerd om na te gaan of we materiaal konden vinden om de getuigenverklaringen te staven. We zullen de resultaten van de huiszoekingen nu moeten analyseren om na te gaan of we dat bewijsmateriaal ook gevonden hebben.'

Vaticaan 'verbijsterd'

Het staatssecretariaat in Rome 'drukt zijn verbijstering uit over de wijze waarop sommige huiszoekingen door de Belgische juridische autoriteiten zijn uitgevoerd', staat in de mededeling. Volgens het Vaticaan werden naast het graf van Mercier ook de graven van de kardinalen Jozef Ernest Van Roey en Leo Jozef Suenens opengebroken, maar het Belgische gerecht wilde niet bevestigen of dat ook echt het geval was. Tot nu toe werd steevast uitgegaan van één opengebroken graf.

'Onze ontsteltenis over deze acties wordt bovendien gecombineerd met bitterheid, door de schending van de vertrouwelijkheid waar de slachtoffers recht op hebben', luidt het voorts in de mededeling van het staatssecretariaat, dat geleid wordt door kardinaal Tarcisio Bertone.

Tot slot veroordeelt het Vaticaan in zijn mededeling nog duidelijk 'alle strafbare feiten en immorele misbruiken van minderjarigen door leden van de Kerk'.