'Gerecht zal privacy slachtoffers even goed beschermen'
Foto: shb
Vandaag gaf het Brusselse parket een persconferentie over het onderzoek naar kindermisbruik binnen de Kerk. De woordvoerder stelde de mensen die een dossier hebben ingediend bij de commissie-Adriaenssens gerust. 'Het Brusselse gerecht zal hun privacy even zeer ter harte nemen als de commissie dat deed', aldus Jean-Marc Meilleur.

De huiszoekingen die donderdag werden uitgevoerd bij de commissie-Adriaenssens, in het bisschoppelijk paleis en de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen en in de privé-woning van kardinaal Danneels, kwamen er nadat het parket verklaringen had gekregen over seksueel misbruik van minderjarigen binnen de kerk.

'De speurders hebben gisteren gezocht naar bewijsmateriaal dat die verklaringen kon staven', zegt de parketwoordvoerder. 'De onderzoeksrechter heeft daarbij, in alle autonomie, die onderzoeksdaden bevolen die hij nodig achtte. De documenten en computers die in beslag genomen zijn bij de commissie, in het paleis en bij de kardinaal, zullen nu onderzocht worden op hun relevantie in het kader van het geopende dossier. De documenten die niets met het dossier te maken hebben, zullen terugbezorgd worden. Tenzij er aanwijzingen in gevonden worden voor andere strafbare feiten, dan zijn we wel verplicht om op te treden.'

Ondertussen moeten de mensen die bij de commissie-Adriaenssens, de commissie die seksueel misbruik in de kerk onderzoek, aangeklopt hadden, zich geen zorgen maken. 'De slachtoffers en hun privacy vormen ook de eerste bekommernis van het gerecht', zegt Jean-Marc Meilleur. 'Zij zullen door ons niet slechter behandeld worden dan door de commissie.'

Het parket reageert daarmee op de uitspraken van Peter Adriaenssens, die vond dat de privacy van de pedofilieslachtoffers nu in het gedrang is.