Adriaenssens: 'We zijn geschokt, slachtoffers zijn in paniek'
Foto: belga
Peter Adriaenssens, hoofd van de commissie die klachten over seksueel misbruik in de kerk behandelt, zegt verrast en geschokt te zijn door de huiszoekingen die het gerecht eerder vandaag uitvoerde. Alle dossiers zijn in beslag genomen, slachtoffers zijn in paniek, zo zegt hij.

'Wij hebben altijd goed samengewerkt met de politie en het gerecht. We zijn dan ook geschokt door wat er vandaag gebeurd is', zo zegt Adriaenssens. Niemand van de commissie was aanwezig tijdens de huiszoeking. Adriaenssens zelf was op een conferentie in Amsterdam.

'Ons volledige bestand is in beslag genomen. Alle 475 dossiers zijn meegenomen. Het ging om ongeveer 445 Nederlandstalige dossiers en een 30-tal Franstalige dossiers. Ook een registratieprogramma waarmee de commissie statistisch onderzoek wou doen, is gekopieerd', aldus de kinderpsychiater. Tegen oktober wou de commissie een statistisch rapport over seksueel misbruik opstellen, maar omdat alle dossiers in beslag zijn genomen, kan het onderzoek nu niet worden voortgezet. 

'Er zullen slachtoffers zijn die tevreden zijn dat hun dossier nu bij justitie ligt. Maar er zijn er ook heel wat die dat niet zijn: zij gingen akkoord dat we een rapport opmaakten, maar wilden niet dat anderen dit konden inkijken', gaat Adriaenssens verder. 'We krijgen al een hele dag mails en telefoons van slachtofffers in paniek. Zij vragen zich af wie nu al deze informatie zal kunnen inkijken en of hun ouders op de hoogte zullen worden gebracht.'

'Er is ons geen enkele vraag gesteld. We hebben geen idee waarom dit nu gebeurd is', zei Adriaenssens meer dan eens tijdens de persconferentie. 'Ik had wel de indruk dat er de laatste maanden een vorm van paranoia was ontstaan. Er gingen geruchten de ronde dat de commissie geheime afspraken had met de bisschoppen. Misschien heeft de onderzoeksrechter zich laten leiden door deze paranoia', merkte de commissievoorzitter op.

Het einde van de commissie?

De huiszoekingen van vandaag zullen een grote impact hebben, zo voorspelt Adriaenssens: 'Niemand kan nog werken met dergelijke materie als er op deze manier gehandeld wordt.' Ook de commissie niet: 'We hebben letterlijk niets meer. Maandagvoormiddag komen we samen om te bespreken of de commissie er al dan niet mee ophoudt.'

'Ik hoop dat ik me morgen mag schamen voor mijn woede van vandaag. Hopelijk blijkt dat het gerecht inderdaad een grote slag heeft geslagen. Anders hebben we een groot probleem.'

Tientallen dossiers met vermelding Danneels

Volgens Adriaenssens had de commissie een 50-tal dossiers in handen waarin de naam van kardinaal Danneels genoemd werd. Waarin stond dat hij op een of andere manier op de hoogte was van misbruik. Nu zaterdag zou de commissie hebben samengezeten met een groot deel van deze slachtoffers. Op maandag 5 juli zou dan een ontmoeting met de kardinaal plaatsvinden. Maar omdat Adriaenssens de dossiers en de namen van deze slachtoffers niet meer in zijn bezit heeft, kan die afspraak niet doorgaan. 

'De kardinaal verleende overigens zijn volledige medewerking aan ons onderzoek en momenteel hebben we geen aanwijzingen over een doofpotoperatie', zei Adriaenssens nog.