Ook bij kardinaal Danneels huiszoeking
Ook bij kardinaal Godfried Danneels thuis is donderdag een huiszoeking gebeurd Foto: photo news
Het Brussels gerecht heeft donderdag een aantal huiszoekingen uitgevoerd naar aanleiding van pedofiliedossiers. De hele dag vond een huiszoeking plaats in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen. Ook bij de commissie Adriaenssens en kardinaal Godfried Danneels is er een huiszoeking geweest.

In het aartsbisdom in Mechelen werd zowel in de Sint-Romboutskathedraal als in het bisschoppelijk paleis gezocht naar pedofiliedossiers. De huiszoeking valt samen met de vergadering van de bisschoppenconferentie waarbij ook de pauselijke nuntius aanwezig is.

Jean-Marc Meilleur van het parket van Brussel heeft de huiszoeking bevestigd. 'Wij hebben bij het parket een aantal verklaringen gekregen die verband houden met het seksueel misbruik van kinderen binnen de schoot van de Kerk', zegt Meilleur. 'De huiszoeking is het gevolg van het recent gestarte onderzoek'. Hoewel het onderzoek recent is opgestart, zou het toch gaan over zaken die dateren uit het verleden.

Volgens onze bronnen onderzoekt het parket of er in het aartsbisschoppelijk paleis nog dossiers liggen die niet bij de commissie Adriaenssens zijn terecht gekomen en dus bewust werden achtergehouden. Dat zou wijzen op een doofpotoperatie. Om 20.00 uur hebben de speurders het paleis verlaten. Ze liepen buiten met een heleboel computers en documenten.

Op de burelen van de commissie Adriaenssens is er ook een huiszoeking geweest. Er werden 475 dossiers in beslag genomen. De voorzitter van de commissie, de bekende kinderpsychiater Peter Adriaenssens, zei in een persconferentie geschokt te zijn door de gang van zaken en vraagt zich af of de commissie nog kan blijven bestaan.

Ook bij kardinaal Godfried Danneels thuis is donderdag een huiszoeking gebeurd. Dat zegt zijn woordvoerder Hans Geybels.

Volgens Geybels werd Danneels 'niet actief verhoord' tijdens de huiszoeking bij hem thuis. 'Zijn computer werd wel meegenomen', aldus de woordvoerder.

Geybels verklaart dat de huiszoeking bij Danneels intussen afgelopen is. 'De kardinaal vindt dat de rechtsgang zijn normaal verloop moet kennen, hij heeft daar niets op tegen.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig