'Dit heeft Marianne Thyssen niet verdiend.' Dat was de reactie van verschillende CD&V-kopstukken bij aanvang van het politiek bestuur in de Wetstraat 89.

Vooral Eric Van Rompuy sprak duidelijke taal aan het adres van ontslagnemend premier Yves Leterme. Hij acht hem mee verantwoordelijk voor verkiezingsnederlaag op 13 juni.

Van Rompuy benadrukte dat Thyssen gedaan heeft wat ze moest doen. 'Marianne Thyssen neemt onterecht ontslag. Zij was ons boegbeeld, maar er is een collectieve verantwoordelijkheid voor de verkiezingsnederlaag. Een eerste minister die de verkiezingen verliest is mee verantwoordelijk.'

Het feit dat Leterme in West-Vlaanderen een goed resultaat neerzette, doet volgens Van Rompuy niets af aan de 'collectieve verantwoordelijkheid' voor de uitslag op 13 juni.

'Marianne verdient dit niet, het doet ons allemaal pijn', zei Van Rompuy nog na afloop van de persconferentie van Thyssen. 

'Verschrikkelijk jammer'

Vlaams minister-president Kris Peeters respecteert de beslissing van Marianne Thyssen, maar noemt het 'verschrikkelijk jammer'. Peeters heeft naar eigen zeggen ook nog geprobeerd om Thyssen op andere gedachten te brengen, maar tevergeefs. Volgens Peeters komt het er nu vooral op aan dat de CD&V de rangen sluit en 'eenduidig, coherent en krachtdadig' optreedt.

Volgens Peeters heeft Thyssen het uitstekend gedaan als partijvoorzitster. 'Ze heeft een perfect parcours gelopen. We moeten haar beslissing accepteren met een grote dankbaarheid en respect voor de moeilijke opdracht die ze heeft opgenomen. Maar de beslissing is natuurlijk bijzonder jammer', aldus Peeters.

Peeters heeft er bij Thyssen meermaals op aangedrongen geen ontslag te nemen. Maar zoals Thyssen zelf eerder al verklaarde, heeft niemand haar op andere gedachten kunnen brengen.

Op de vraag of Peeters nu de CD&V zal moeten 'redden', antwoordde hij: 'dat is nu niet aan de orde. Dat is voorbarig'.

'Ik ken het gevoel'

'Ik ken het gevoel. Dit is dramatisch', sprak uittredend Justitieminister en ex-partijvoorzitter Stefaan De Clerck.

'Ze had alle steun om voorzitster te blijven, maar dit is een persoonlijke beslissing. Er zijn menselijke grenzen, dat respecteren we', aldus De Clerck.

Toch zal de partij het hoofd niet laten hangen, benadrukte hij. Wouter Beke, die nu het voorzitterschap zal waarnemen, zal unaniem gesteund worden, klinkt het. 'Het is nu aan de partij om te tonen dat zij sterk is in moeilijke tijden. CD&V is niet dood', sprak De Clerck.

'Naar het westen kijken'

Ook Ivo Belet en Johan Sauwens vinden niet dat Thyssen iets te verwijten valt. 'Thyssen heeft de partij geleid in extreem moeilijke omstandigheden', zegt Belet.

Ook Sauwens kijkt voor de oorzaken van de crisis naar Leterme. 'We moeten misschien eens naar het westen van het land kijken', aldus Sauwens voor aanvang van het partijbureau.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig