Buitenlandse stages in de lift
Foto: ap
Vorig academiejaar hebben meer studenten dan ooit tevoren gebruikgemaakt van het Europese Erasmusprogramma om een tijdje in een ander land te studeren of een stage te volgen. Dat heeft de Europese Commissie maandag bekendgemaakt. Vooral het volgen van een stage in het buitenland zit in de lift.

In het academiejaar 2008-2009 trokken in totaal 198.600 Europese studenten met een Erasmusbeurs op zak naar het buitenland. Dat komt neer op een toename met 8,7 procent ten opzichte van het voorgaande academiejaar.

De uitbreiding van het Erasmusprogramma weerspiegelt de verhoging van het beschikbare budget met 12 procent. Daardoor kon ook de gemiddelde maandelijkse toelage opgetrokken worden van 255 tot 275 euro. 

De meeste Erasmusstudenten zitten in het buitenland met hun neus in de studieboeken, maar steeds vaker kiezen jongeren voor de sinds 2007 bestaande optie om een stage te volgen bij bedrijven of organisaties. Hun aantal verdubbelde vorig jaar tot ruim 30.000 studenten.

Spanje populair

Frankrijk, Duitsland en Spanje sturen de meeste studenten uit, maar naar verhouding tot de totale studentenbevolking spant Luxemburg de kroon. De meest populaire bestemmingen zijn respectievelijk Spanje, Frankrijk en Duitsland.

België ontving 6.846 studenten. Vooral Spaanse studenten vonden vlot hun weg naar de Belgische hogescholen en universiteiten. Op hun beurt gingen bijna 6.000 Belgen studeren of stage lopen in het buitenland. Ook voor hen is Spanje de favoriete bestemming. Ruim één op de vier Belgen trok naar het Zuid-Europese land.