Al veiligheidsproblemen voor explosie op olieplatform
Foto: photo news
Op het gezonken olieplatform 'Deepwater Horizon' zijn er volgens een voormalige medewerker al weken voor de explosie veiligheidsproblemen geweest.

De medewerker, Tyrone Benton, zei aan de BBC dat hij een fout aan een afsluitinstallatie had vastgesteld en dat hij de bevoegde oversten had geïnformeerd. In plaats van de installatie te repareren, werd ze buiten werking gesteld en werd gerekend op een tweede veiligheidsafsluiting, berichtte de Britse zender maandag.

BP wees erop dat de eigenaar van het platform, Transocean, voor het onderhoud van de bewuste installatie verantwoordelijk was. Transocean op zijn beurt gaf aan dat het deel nog kort voor de explosie gecontroleerd werd en goed werd bevonden.

Tony Hayward, de gecontesteerde CEO van BP, plant overigens om de Russische president Dmitri Medvedev te ontmoeten om de gemoederen te bedaren over de toekomst van de Britse oliegigant na het olielek in de Golf van Mexico. Volgens de krant Financial Times moet de trip ervoor zorgen dat Rusland er opnieuw vertrouwen in krijgt dat het bedrijf de kosten van de olieramp kan dragen. Rusland is een van BP's meest lucratieve operatiegebieden.