Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) wil niet raken aan de missie van de VRT, maar zal ook niet afwijken van de gevraagde besparing van 65 miljoen euro. Dat heeft ze maandag gezegd tijdens een 'open en constructief gesprek' met de vakbonden.

De VRT is een omroep van iedereen en voor iedereen, die inzet op kwaliteit en duurzaamheid, aldus de minister. Zij wil dat dat zo blijft en is 'niet van plan om drastische veranderingen door te voeren in de beschrijving van de opdracht van de VRT, zoals beschreven in het Mediadecreet'. Lieten houdt tegelijkertijd vast aan de besparingsoperatie - de VRT moet 65 miljoen euro besparen om tegen eind 2011 een begroting in evenwicht te hebben - die de Vlaamse regering van de VRT verlangt.

De minister heeft de vakbonden ook opgeroepen om opnieuw rond de onderhandelingstafel te gaan zitten. Eenzelfde oproep deed ze eerder al aan het management van de VRT.

Vorige week al, na de publicatie van een rapport van de Universiteit Antwerpen over de openbare omroep, had Lieten al gezegd dat ze niet van plan was de opdracht van de VRT of de gevraagde besparingsinspanning aan te passen.

Op woensdag 9 juni hielden de werknemers van de VRT een 24 uren-staking.