Portugal heeft met sprekend gemak gewonnen van Noord-Korea. Aan de rust stond het nog 1-0, in een zinderende tweede helft dikten Ronaldo en co aan tot maar liefst 7-0.

Herbeleef de wedstrijd

Raul Meireles, Simao, Hugo Almeida, Tiago (2), Liedson en Cristiano Ronaldo zorgden voor de doelpunten. Noord-Korea wou graag revanche voor de uitschakeling op het WK in 1966 (5-3), maar ze moesten in het druilerige Kaapstad de wet van de sterkste ondergaan. Door de overwinning neemt Portugal een serieuze optie op de tweede ronde. Noord-Korea haalde nog geen enkel punt en is uitgeschakeld.

Na hun teleurstellende wedstrijd tegen Ivoorkust (0-0) beseften de Portugezen dat het tegen het nietige Noord-Korea heel wat beter moest.

Al na zeven minuten kopte Carvalho een hoekschop tegen de buitenkant van de paal. Maar dat de Noord-Koreanen ook gevaarlijk kunnen zijn, bewezen ze vorige week al tegen Brazilië. Ook nu prikten ze regelmatig tegen, maar verder dan wat halve kansen voor Jong Tae Se en verdediger Jong Hyok geraakten ze niet.

Op het halfuur was het dan toch raak voor Portugal. Tiago speelde met een doorsteekpass Raul Meireles schitterend vrij en die werkte mooi af in de kortste hoek.

Meteen na de rust schakelden de Portugezen nog een versnelling hoger. Noord-Korea kon het tempo niet volgen en op amper zeven minuten tijd dikten de Portugezen de score aan tot 4-0 na doelpunten van Simao (53.), Hugo Almeida (56.) en Tiago (60.). In de slotfase zorgden doelpunten van Liedson, C. Ronaldo en Tiago nog voor een vooroorlogse 7-0.

Doorgelicht
- Liefst 102 plaatsen op de Fifaranking scheiden Portugal en Noord-Korea. Portugal staat derde, Noord-Korea prijkt op plaats 105. Vooral in de tweede helft werd dat verschil duidelijk.
- Cristiano Ronaldo trof in de eerste groepswedstrijd tegen Ivoorkust al eens de paal na een knap schot, en trof nu weer de lat na een pegel. In de slotfase kon hij dan toch de ban breken.
- Aan de voorbereiding van de Noord-Koreanen zal deze pandoering niet gelegen hebben. Ze trokken liefst vier (!) maanden op trainingskamp.
- Dit is de wedstrijd waarin het meeste gescoord werd, het valt te betwijfelen of nog iemand boven dit record uitkomt.
- In Noord-Korea was deze wedstrijd opnieuw niet live te zien. Normaal wordt hij 18 uur na de aftrap uitgezonden, al is het maar de vraag of deze nationale vernedering het Noord-Koreaanse scherm haalt.