Aan pendelaars in de stations van Gent, Antwerpen-Centraal en Leuven zijn maandagochtend 25.000 "zonnedouchezakken" uitgedeeld. Dat zijn zwarte bio-afbreekbare zakken die na enkele uren zonnen voor een zonverwarmde douche zorgen.

Met de stunt willen Vlaams energieminister Freya Van den Bossche (SP.A) en het Vlaams Energieagenschap (VEA) de actie "Kies voor groene warmte" op gang trekken.

Om de Europese doelstelling te halen moet tegen 2020 dertien procent van onze energie met hernieuwbare energiebronnen opgewekt worden. Momenteel is dat in Vlaanderen drie procent. Het VEA zegt dat die doelstelling vooral bereikt moet worden door de productie van groene warmte.

"Met toepassingen zoals zonneboilers, warmtepompen of houtpelletkachels kunnen gezinnen natuurlijke warmte gebruiken voor hun sanitair en verwarming," aldus de minister.

"Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook een besparing voor de energiefactuur. De investeringen zijn op minder dan tien jaar terugverdiend, zeker als je eerst goed isoleert. Bovendien zijn er premies en een fiscale aftrek." Volgens de minister bestaat gemiddeld 85 procent van de energiefactuur uit verwarmingskosten.

Volgens het VEA zijn er in Vlaanderen ongeveer 25.000 zonneboilers in gebruik, een duizendtal pelletketels en ongeveer 4.000 warmtepompen. Verwacht wordt dat nieuwbouwprojecten en renovaties tegen 2020 (vrijwel) standaard met groene warmte-installaties uitgerust worden.

Studies spreken van een potentieel van 700.000 woningen met zonneboiler, 35.000 met warmtepomp en 10.000 met pelletketel tegen 2020.

Op de campagnewebsite wagen verschillende BV’s zich onder de zonnedouche.